Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:16 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA îl urmăreşte penal şi pentru fals în declaraţii Ce avere declară primarul Mazăre (documente)

ro

17 Apr, 2014 00:00 2193 Marime text
„M-au anunţat că au extins urmărirea penală pentru fals în declaraţii. În declaraţiile mele de avere. Tot ce pot să vă spun e că m-am uitat în cele zece dosare. Dar nu am voie să vă spun, că mă reclamă iar mâine Kövesi“, a declarat, ieri, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, la ieşirea din sediul DNA.

Ce spune DNA

Ieri, DNA a anunţat că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de „Mazăre Radu Ştefan, primar al mun. Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii“. „Din ordonanța privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori, a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: «În declaraţiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel.
În acest cont, a fost virată de către o societate comercială, la data de 13 septembrie 2011, suma de 95.000 euro. Astfel, această informaţie nu apare nici la rubrica IV - 1, respectiv active financiare - conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5000 de euro. De asemenea nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al suspectului, la rubrica VII - venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat“.

Tot ieri, şeful administraţiei publice locale constănţene a precizat: „Trăim într-o ţară în care eu trebuie să mă dezvinovăţesc că de ce am împrumutat un prieten grec. Eu trebuie să explic viaţa mea“. Radu Mazăre a fost, ieri, la Bucureşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câştige contractul privind construirea locuinţelor din campusul social Henri Coandă.
Să amintim însă cum arată cea mai recentă declaraţie de avere a primarului Mazăre, depusă pe 11 iunie 2013. Comparativ cu declaraţiile anterioare, la capitolul „Terenuri“, lucrurile sunt neschimbate, Radu Mazăre deţinând două terenuri intravilane în Bucureşti şi un teren (altă categorie de extravilan) de 1,7 hectare, „concesiune Madagascar“.

Noutatea celei mai recente declaraţii de avere o reprezintă un apartament de 184,43 metri pătraţi, situat în Bucureşti şi construit în regie proprie, în 2013. Aşadar, după ani buni în care n-a avut nicio casă proprietate personală, iată că primarul Constanţei a decis că a venit momentul să deţină un astfel de imobil. Dar nu oriunde, ci în Bucureşti şi construit în regie proprie. În declaraţia de avere din 29 iunie 2012, acest apartament nu figura.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, aici nu s-a înregistrat nicio modificare, Mazăre deţinând în continuare o şalupă cu motor Bayliner şi o remorcă peridoc.
Şeful municipalităţii constănţene nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

Un împrumut de 600.000 de euro

Cât despre activele financiare, în declaraţia lui Mazăre figurează un cont curent de 5.000 de euro (card de debit cu cash colateral), deschis în 2013 la City Bank, suma de 287.000 de euro, deţinută cash, precum şi două carduri de credit la City Bank şi Banca Transilvania, „dar fără cash colateral“. Asta spre deosebire de declaraţia de avere depusă pe 29 iunie 2012, în care figura doar suma de 275.000 de euro cash.
Radu Mazăre are acţiuni şi părţi sociale în SC Sigma Trading SA, SC Ideea Construct SRL, SC Comtext SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL.
Edilul şef al Constanţei a acordat împrumuturi în nume personal către SC Nisipuri SA (1.626.310 lei), Ioanis Poulos Skantzikas (600.000 euro), SC Xenoti SRL (16.499 lei, 47.695 lei şi 42.060 USD). Ioanis Poulos Shantzikas este prietenul grec la care a făcut referire, ieri, primarul Constanţei.
Conform declaraţiei de avere, Mazăre nu are nicio datorie.

Venituri

În anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, Radu Mazăre a realizat, în calitate de primar, un venit de 33.909 lei. În declaraţie figurează şi o „vânzare de acţiuni contract în rate“ către Enterprises Inc of Monrovia Grecia, contra sumei de 60.000 de euro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii