Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discuţii privind dezafectarea platformei de foraj „Gloria”. A fost primul astfel de utilaj din România. Ce spun autorităţile

ro

30 Mar, 2019 00:00 3804 Marime text
Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră s-a întâlnit în data de 22 martie cu OMV Petrom, într-o întâlnire de lucru oficială. Obiectul acestei adunări a avut ca temă „Discuţii generale asupra proiectului de dezafectare a platformei Gloria”.
Au participat Constantin Gheorghe, preşedinte ACROPO secretar de stat, Vasile Guşatu, preşedinte ACROPO, subsecretar de stat, Valeria Cucuvianu, consilier juridic ACROPO, Tudor Dumitru, consilier ACROPO; iar din partea OMV Petrom SA au participat Tudor Bora, senior department manager public affairs OMV Petrom SA, Peter Zeilinger, Executive board member upstream division OMV Petrom SA, Henrik Mosser, director domestic assets business unit OMV Petrom şi Viorel Ghiţă, director general zonă producţie OMV Petrom.
Potrivit informaţiilor furnizate de către ACROPO, platforma „Gloria” este cel mai vechi asset din patrimoniul OMV Petrom. Construcţia acesteia a început în anul 1974 la Şantierul Naval Galaţi, după care a fost adusă în Portul Constanţa, la Petromar, secţie a Petrom, unde s-a finalizat procesul de echipare, iar în 1976 a intrat în serviciu, la o distanţă de 72 km în largul Mării Negre, la o adâncime a apei de 90 de metri.
La momentul actual, platforma „Gloria” desfăşoară operaţiuni în blocul XVIII Istria, perimetru aflat în concesiunea OMV Petrom.
Conform unui răspuns oficial oferit de către ACORPO pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, „întâlnirea de vineri, 22 martie 2019, s-a axat pe o prezentare generală pe care OMV Petrom a făcut-o referitor la intenţia societăţii de realizare a proiectului de demobilizare a platformei „Gloria”, urmând ca, atunci când se vor decide asupra variantei de operaţiuni, să avem o a doua întâlnire în care să discutăm mai aplicat asupra variantei alese”.
Principalele caracteristici ale platformei Gloria

Lungime: 73 m
Lăţime: 41 m
Suprafaţa: 2500 m2
Înălţimea turlei: 70 m
Înălţimea bordului liber: 12 m
Greutate totală: 7000 t
Picioare de susţinere: 4 x 122 m
Adâncimea de foraj: 6000 m
Echipaj: 70 oameni

Avea, încă de atunci, ca principale dotări, staţii radio, elicoptere, nave speciale de legătură cu ţărmul.
Tot în România au mai fost construite şi platformele Orizont, Prometeu, Atlas, Jupiter şi Saturn.

Citeşte şi:
Raport ACROPO Ce firme vor efectua operaţiuni petroliere offshore la Marea Neagră în 2019
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii