Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deșeurile de plastic distrug faună subacvatică. Campanie de protejare a speciilor de pești și păsări din Marea Neagră și din Dunăre (galerie foto)

ro

11 Aug, 2020 00:00 2849 Marime text
  • A fost lansată campania de conștientizare împotriva poluării cu deșeuri a apelor din România “Față în față cu deșeurile din ape”
  • Campanie, inițiată de ONG-ul "Act for tomorrow" și susținută de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral se dorește un semnal de alarmă asupra faptului că deșeurile din ape pun în pericol viețile animalelor acvatice

A fost lansată campania de conștientizare împotriva poluării cu deșeuri a apelor din România “Față în față cu deșeurile din ape”. Campanie, inițiată de ONG-ul "Act for tomorrow" și susținută de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral dar și de un mare retailer de pe piața românească se dorește un semnal de alarmă asupra faptului că deșeurile din ape pun în pericol viețile animalelor acvatice.
Prin imaginile cu puternic impact emoțional, care pun în oglindă cele mai importante specii de animale acvatice sau protejate din Marea Neagră, Dunăre și Dobrogea, cu cele mai întâlnite deșeuri din ape, publicul este invitat să spună  “Stop deșeurilor din Ape!”.
Un milion de păsări marine și 100.000 de mamifere marine, pești, țestoase mor în fiecare an doar din cauza deșeurilor de plastic, iar 40% din speciile existente de balene, delfini şi marsuini, toate speciile de ţestoase marine şi aproximativ 36% din speciile de păsări marine au ingerat deșeuri de plastic, crezând că sunt hrană, conform datelor publicate Organizația Națiunilor Unite și de Agenția Europeană de Mediu.
“Prin această campanie ne-am propus să facem o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor, reflectate în oglindă. Atunci când ne privim în oglindă vedem cea mai bună versiune a noastră, dar dacă un animal marin s-ar putea oglindi în apă ar vedea bucăți din deșeuri, care rezistă mult timp după terminarea vieții acestuia.
Campania lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape”, constă în 11 materiale vizuale, primele 10 ilustrând o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor. Ultimul afiș are în centrul său omul, oglindit în suma deșeurilor prezentate în primele 10 materiale. Astfel, putem conștientiza faptul că odată ajunse în natură, deșeurile nu dispar, ci rămân în fluvii, mări și oceane până la 500 de ani după dispariția animalelor și a omului”, explică directorul general al ABADL.
Primele 10 postere din campanie reprezintă ilustrarea grafică a celor mai importante specii de pești și păsări din zona Mării Negre și din Dunăre, dar și din Dobrogea: delfinul, sturionul, căluțul de mare, pisica de mare, meduza, somnul, scrumbia, crapul, pelicanul și țestoasa dobrogeană.
Acestea sunt puse față în față cu cele mai întâlnite deșeuri din ape: PET-uri, sticle, paie de plastic, plase de pescuit, pungi de plastic, tacâmuri de unică folosință, bețe de urechi, doze de aluminiu, ambalaje de dulciuri și măști de protecție de unică folosință.

Ultimul afiș ilustrează omul privindu-se în oglindă cu totalitatea deșeurilor generate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii