Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie importantă a Curţii Constituţionale. Ce au hotărât judecătorii în legătură cu Ordonanţa 13

ro

27 Feb, 2017 16:43 2191 Marime text

Curtea Constituţională
a decis, astăzi, că a existat conflict juridic de natură instituțională, atunci când Direcţia Naţională Aanticorupţie a început ancheta pentru modul în care Guvernul a emis OUG 13, care prevedea modificarea modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. 

În fața judecătorilor CCR, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a precizat că un procuror nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea sau constituţionalitatea unui act juridic.

O decizie favorabilă (a CCR - n.r.) ar fi o decizie care ar dezlega o problemă de principiu rezultată din separaţia puterilor, şi anume procurorul anchetează acte, fapte infracţionale şi nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituţionalitatea unui act. În concret, dacă Guvernul aprobă un act juridic, hotărâre de guvern, ordonanţă de urgenţă, ce-o fi, procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea anchetării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituţionalitatea. Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică ordonanţa, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios administrativ, iar constituţionalitatea de către judecătorul constituţional”, a declarat Tudorel Toader, după şedinţa Curţii Constituţionale.

Sursa foto: Facebook CCR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii