Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De săptămâna viitoare Pre-triaj în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, înainte de preluarea de către medicii de la UPU

ro

11 Mar, 2020 00:00 11967 Marime text

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a declarat ieri că, începând de săptămâna viitoare, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) va fi instalat un cort, care va fi deservit de Inspectoratul pentru situaţii de Urgenţă Dobrogea (ISU) şi de personalul spitalului, pentru a se realiza un pre-triaj.

Astfel, cei care vor să intre în UPU trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care declară faptul că nu vin din zone afectate de coronavirus, că nu au intrat în contact cu persoane infectate şi au luat toate măsurile necesare de prevenire. De asemenea, cei de la ISU/SMURD vor realiza o evaluare sumară a persoanelor ce vor sa intre în Unitatea de Primiri Urgenţe. La rândul lor, reprezentanţii ISU au precizat că în acest moment nu pot oferi detalii legate de acest plan, care se află la stadiul de pregătiri.


Potrivit dr. Grasa, în această perioadă, adresabilitatea la UPU a scăzut cu 40%.
În ceea ce priveşte pre-triajul, în ceea ce priveşte persoanele care sunt preluate de o ambulanţă, situaţia este diferită. Personalul din ambulanţă va face pre-triajul.
 

Alte măsuri speciale luate în cadrul SCJU


Măsuri speciale s-au luat şi în cazul secţiilor Spitalului Judeţean Constanţa. Astfel, persoanele care vin din zone cu risc vor fi cazate separat de ceilalţi pacienţi, până la confirmarea unui diagnostic, iar adulţii vor fi separaţi de copii. În acest moment, la nivelul SCJU se impune achiziţionarea a trei camere de presiune negativă pentru persoanele care vor avea nevoie de îngrijiri speciale. Directorul SCJU a menţionat că cele trei camere de presiune negativă vor fi organizate în secţiile de terapie intensivă de la nivelul secţiei de pediatrie, medicală adulţi şi pe secţia de chirurgie cardiovasculară.


Este vorba despre trei paturi, dotate cu echipament special, destinate cazurilor celor mai grave, pe care nu le-ar mai putea prelua la nevoie Spitalul de Boli Infecţioase. Cele trei camere de presiune negativă urmează să fie achiziţionate. Preţul unei astfel de camere este de aproximativ 40.000 de euro. La rândul său, Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a spus că aceste echipamente vor fi achiziţionate fie din bugetul Spitalului Judeţean Constanţa, fie din alte fonduri care vor fi puse la dispoziţie de Consiliului Judeţean Constanţa.

„Am avut o şedinţă cu autorităţile judeţene şi cu toţi şefii de secţie din spital pe tema prevenirii epidemiei de Coronavirus. Vă informez că SCJU respectă toate măsurile luate la nivel naţional. Ne adaptăm zilnic pentru a preveni crearea unor focare în UPU. Facem toate eforturile pentru a ne aproviziona cu materiale dezinfectante atât pentru pacienţi, cât şi pentru angajaţi. Vă asigur că suntem pregătiţi şi vom lua măsurile necesare, astfel încât să găsim şi soluţii pentru un triaj suplimentar în UPU”, a precizat managerul Cătălin Grasa.

Totodată, ieri, autorităţile judeţene au anunţat măsuri de prevenţie împotriva răspândirii virusului COVID-19. Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, a anunţat suspendarea spectacolelor şi a tuturor activităţilor cu public în perioada 11.03-22.03 2020, cu posibilitatea de prelungire în toate instituţiile de cultură subordonate. Astfel Teatrul de Stat, Muzeul de Artă, Muzeul de şi Istorie Naţională, Teatrul pentru Copii şi Tineret, Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii, cu excepţia Microrezervaţiei, Biblioteca Judeţeană, Centrul „Jean Constantin“, Centrul „Teodor Burada“ şi Pavilionul Expoziţional îşi încetează activitatea cu publicul timp de 10 zile.

Managerii acestor instituţii au obligaţia să ia şi măsuri interne pentru a preveni răspândirea COVID-19 în rândul angajaţilor. S-au făcut recomandări pentru instituirea muncii de acasă, acolo unde situaţia permite.

Aceleaşi măsuri se vor lua şi în cadrul instituţiei Consiliului Judeţean, cu amendamentul următor - în cazul familiei monoparentale, părintele îşi poate suspenda activitatea. Totodată, la nivelul judeţului vor continua distribuirea de materiale informative.

 

Citeşte şi:

LIVE TEXT Toate instituţiile de cultură îşi suspendă activitatea cu publicul timp de 10 zile. Restricţii şi măsuri pentru prevenţie (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Monica Jambon 11 Mar, 2020 15:47 Dar pentru ambulatoriu SCJU C-ta ce măsuri de protecție s-au luat sau se vor lua ???? Policlinică nr 1 și Policlinica nr2???