Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. De la Pavilionul Expoziţional, la hărţile de hazard Un constănțean, reținut în dosarul cumnatului prim-ministrului României (documente)

ro

12 Jun, 2015 00:00 5007 Marime text
Adrian Emanuil Semcu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, în prezent director general al SC Hidro Prahova SA, şi Gheorghe Boeru, fost reprezentant al SC Romair Consulting SRL, din Constanța, au fost încătușați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești. Ieri, cei doi au fost prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție a României cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Semcu este acuzat de trafic de influență, iar în sarcina lui Boeru au fost reținute infracțiunile de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Adrian Emanuil Semcu și Gheorghe Boeru au fost încătușați în dosarul în care este inculpat Iulian Herțanu, cumnatul premierului României, Victor Ponta.

UPDATE 12.06.2015
Ulterior deliberărilor, instanţa a respins propunerea DNA de luare a măsurii arestării preventive faţă de Semcu şi Boeru, dispunând faţă de cei doi arestul la domiciliu, pentru o perioadă de câte 30 de zile, începând cu data de 11 iunie până la data de 10 iulie, inclusiv. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore.

 
Gheorghe Boeru este născut în localitatea Plopeni, din județul Constanța, iar firma Romair Consulting SRL a avut, la un moment dat, sedii secundare şi în Constanța. Mai mult decât atât, conform Registrului Comerțului, Gheorghe Boeru apare în firma Vinul Boerului SRL, alături de Ani Boeru, tot din Constanța. De-a lungul anilor, Boeru a câștigat numeroase licitații publice organizate de instituții din Constanța, două dintre acestea fiind Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral și Consiliul Județean Constanța. În acest context, ZIUA de Constanța prezintă firmele care au făcut din Boeru un prosper om de afaceri.
 
În ordonanțele de reținere întocmite de procurorii DNA se arată că, „începând cu anul 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanțare europeană «Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova» (în valoare totală de 162.731.194 de euro, având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova SA Ploiești), au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obținerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului, SC Hidro Prahova SA“. Procurorii Anticorupție mai arată că „banii urmau să fie primiți sub formă de comisioane de la societățile agreate, pe care fiecare dintre persoanele implicate urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenței pe care o aveau la conducerea și la angajații SC Hidro Prahova SA, respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului“.
 
Comunicatul integral privind prezenta cauză poate fi citit integral accesând secțiunea „Documente”.
 
Revenind însă la afacerile lui Gheorghe Boeru, firma Romair Consulting SRL, cu sediul social în capitală, a fost înfiinţată în anul 1997. Potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, la data de 27 martie 2012, Gheorghe Boeru, în calitate de unic asociat al firmei Romair Consulting, decide deschiderea unui punct de lucru în municipiul Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr. 214, parter, lot 2. La noul punct de lucru, aveau să fie desfăşurate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Punctul de lucru era valabil doar până la 30 august 2012. De altfel, cu câteva luni înainte, Romair Consulting câştigase un contract în municipiul Constanţa, cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral - „Servicii de elaborare Hărţi de hazard la inundaţii şi Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în spaţiul hidrografic Dobrogea-Litoral”. Contractul presupunea: prestarea unor servicii de arhitectură; servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectură peisagistică; servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică; servicii de testare şi analiză tehnică pentru spaţiul hidrografic Dobrogea-Litoral. Valoarea contractului, una deloc de neglijat: 11.025.000 de lei. Dintre cei şapte participanţi, a fost aleasă câştigătoare oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, adică a operatorului Romair Consulting SRL. Valoarea estimată iniţial a fost de 15.750.000 de lei. Proiectul a fost finanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007 - 2013, Fondul de Coeziune - POS Mediu Axa 5 - 80%, buget de stat - 20%.
 
Citeşte şi

Hărţile de hazard, premieră pentru Dobrogea
 
Pe 27 septembrie 2012, Boeru decide prelungirea sediului de pe bulevardul Mamaia până la 31 decembrie 2012.
Un alt contract bănos pentru Romair Consulting a fost adjudecat pe 10 iulie 2013, tot cu ABADL. Pentru contractul „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizare lucrări, proiect: Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord“, ABADL a scos din buzunar 9.678.634 de lei, deşi iniţial estimase că valoarea contractului ar putea ajunge la 16.124.093 de lei. Toate cele trei oferte primite au fost declarate admisibile, însă „echipa“ câştigătoare a fost cea formată de Asocierea Romair Consulting SRL şi MGGP SA.
 
Citeşte şi

Protecţie şi reabilitare a părţii sudice a litoralului românesc: Romair Consulting SRL şi MGGP SA, contract de aproape zece milioane cu ABADL (documente)
 
Pe 7 octombrie 2013, Boeru îl cooptează în societate pe Dragoş Marian Boeru (3,8%). Tot atunci, Gheorghe Boeru s-a retras din funcţia de administrator, delegându-i gestiunea lui Bogdan Eugeniu Boeru. Câteva zile mai târziu, pe 23 octombrie 2013, Gheorghe Boeru se retrage de tot din Romair Consulting, cesionându-şi integral părţile sociale către Dragoş Marian Boeru.
 
La scurt timp după aceste două evenimente majore petrecute în Romair Consulting, mai precis pe 30 octombrie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit către societatea din care Gheorghe Boeru se retrăsese contractul „Asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei proiectelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa“. Valoarea contractului atribuit în urma unei negocieri fără anunţ de participare era de 1.430.310 lei, bani publici. Motivul dat de CJC la acea dată a fost acela că „Lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice“. O singură ofertă a fost primită, cea a Romair Consultig, care a fost declarată câştigătoare, oferind „preţul cel mai scăzut“. Valoarea iniţială estimată a contractului a fost de 1.488.729,24 de lei.
 
Citeşte şi
 
Contract de aproape 1,5 milioane lei atribuit de CJC prin negociere fără anunţ de participare (document)

Societatea, care era, la data semnării contractelor cu ABADL, controlată de omul de afaceri Gheorghe Boeru, este tocmai cea care a găsit banca la care Consiliul Judeţean s-a îndatorat pe 20 de ani pentru finalizarea Pavilionului Expoziţional.
 
Coincidenţă sau nu, firma care s-a ocupat, printre altele, de elaborarea documentaţiei pentru obţinerea finanţării proiectului de gestionare a deşeurilor, inclus în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, derulat de Consiliul Judeţean Constanţa, este o colaboratoare mai veche a instituţiei.
Firma fondată de Gheorghe Boeru a găsit pentru CJC finanţarea necesară returnării banilor pe care judeţul îi datora Comisiei Europene, după anularea contractului de finanţare europeană a lucrărilor de construcţie a Pavilionului Expoziţional, dar şi pentru finalizarea investiţiei de către CJC. Reamintim că, după ce lucrările la Pavilion au fost stopate, ministrul Integrării de la acea dată, Anca Boagiu, a anunţat că va demara procedurile legale de a recupera de la CJC suma de 3.240.000 de euro, reprezentând „cheltuielile efectuate din surse nerambursabile de la bugetul PHARE şi cofinanţarea aferentă de la bugetul de stat“ pentru proiectul Pavilion Expoziţional. Reamintim că finanţarea totală pentru acest obiectiv era de 4,5 milioane de euro.

Cum a scris Boeru prin Romair Consulting povestea Pavilionului Expoziţional

În decembrie 2005, la puţin timp după ce preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, ordonase întreruperea lucrărilor la Pavilion pe motiv că sunt probleme în proiect legate de structura de rezistenţă a investiţiei, pierzându-se banii europeni, CJC a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Romair Consulting SRL. Obiectul contractului: „Consultanţă în preluarea Centrului Expoziţional în cadrul Programului PHARE 2002 şi realizarea unui parteneriat public-privat sau a unei alte finanţări în favoarea Consiliului Judeţean Constanţa“. Pe scurt, CJC a plătit 2,6 milioane de lei firmei Romair Consulting pentru a-i găsi finanţarea necesară returnării datoriei către CE şi finalizării lucrărilor de la Pavilion. Contractul de consultanţă prevedea un termen de finalizare de 36 de luni, însă firma lui Boeru s-a achitat de obligaţia găsirii finanţării în şase luni, recomandând ca finanţatoare o bancă austriacă: Dexia Kommunalkredit Bank AG.
 
Pe 13 iulie 2006, Nicuşor Constantinescu a bătut palma cu banca din Austria, semnând un contract de creditare în valoare de 8.600.000 de euro, care a angajat bugetul CJC pe 20 de ani.
Potrivit presei naţionale, Gheorghe Boeru era numit de ziariştii cotidianului „Obiectiv argeşean“ ca „omul alimentat de PSD“ (poate) şi datorită contractului pe bani grei obţinut de la CJC, condus de Nicuşor Constantinescu.
 
Deşi s-a „lepădat“ de Romair Consulting, Boeru mai are şi alte firme pe care le coordonează, potrivit datelor de la Registrul Comerţului disponibile la data de 11 iunie 2015. Gheorghe Boeru, fiul lui Gheorghe şi al Mariei, născut la Plopeni, judeţul Constanţa, în iulie 1958, apare ca asociat şi în firma Cedru Consulting SRL, care, la rândul său, este asociată în firma Eol Energy, unde, de altfel, Boeru este administrator. Mai figurează totodată ca asociat în: Romair Energy SRL (fosta Computer Service Team SRL), Vinul Boerului SRL, dar şi în trei societăţi radiate: East European Partners Prod SRL - Covasna, Turn SRL şi Yes Consulting SRL (fosta Rom Air Security). În anul 2004, el mai apărea ca fiind asociat şi în Dan-Gro Trading SR, iar în 2006, punea bazele SC Romanian Company for Constructions SRL, firmă din care iese în anul 2008.
 
Gheorghe Boeru apare în prezent ca administrator în firmele: East European Partners Prod SRL, Cedru Consulting SRL, Romair Energy SRL, Yes Consulting SRL, Cedru SA, Eol Energy, Humanly Com SRL şi Vinul Boerului SRL.
 
În firma Vinul Boerului SRL, patru Boeri deţin câte un sfert din firmă, după cum urmează: Gheorghe Boeru şi Ani Boeru, ambii născuţi în judeţul Constanţa, şi Bogdan Eugeniu Boeru şi Dragoş Marian Boeru. Cei din urmă sunt, de altfel, şi cei care controlează acum firma Romair Consulting SRL: Dragoş Marian este unic asociat, iar Bogdan Eugeniu este administratorul firmei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii