Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la colegii de dosar ai lui Nicuşor Constantinescu, la cluburi de fiţe din Mamaia Cine a vrut să salveze FC Farul? (document)

ro

28 Feb, 2015 00:00 4153 Marime text
Problemele financiare ale FC Farul au apărut în 2010, la nici un an de când conducerea clubului de fotbal, emblemă a oraşului, a fost preluată de Giani Nedelcu. În mai 2010, prin sentinţa civilă nr. 4208/COM/2010, Tribunalul Constanţa a admis deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei Club Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa, la solicitarea unei societăţi creditoare, pentru o datorie de 158.184 de lei, suma reprezentând restanţe la servicii de apă şi canalizare. De aici încolo, datoriile au început să curgă. Astfel, în ianuarie 2013, creditoarea Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a solicitat trecerea la procedura falimentului, afirmând că societatea debitoare nu şi-a respectat obligaţiile asumate prin planul de reorganizare. Printr-o sentinţă civilă dată în luna martie a aceluiaşi an, Tribunalul a dispus începerea procedurii falimentului debitorului CS Farul. Instanţa de fond a constatat că debitoarea nu și-a respectat obligaţia de plată în condiţiile stipulate prin planul confirmat, în sensul că au fost achitate creanţele salariale şi cele curente, în defavoarea celorlalte tipuri de creanţe. Împotriva acestei hotărâri, clubul de fotbal a declarat recurs, arătând că, de fapt, datoriile CS Farul faţă de DGFP Constanţa sunt de 1.410.129 de lei, şi nu de 11.661.481 de lei, aşa cum creditorul a încercat „să inducă în eroare instanţa de judecată“.

Angajaţii clubului au întors armele

În august 2013, mai mulţi angajaţi ai clubului Farul, (printre care şi fostul director de marketing, fosta secretară, electricianul sau alte persoane de la întreţinere) au depus la dosar o cerere de intervenţie în interes alăturat DGFP Constanţa.
Pe 14 noiembrie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a depus de asemenea o cerere de intervenţie în interes alăturat debitorului - CS Farul, care a fost acceptată  la termenul de judecată din data de 12 decembrie 2013. Prin acest document, CJC arăta că recurentul (CS Farul) „va fi preluat din punct de vedere administrativ şi subordonat economic CJC, acesta urmând a asigura finanţarea clubului sportiv“, după cum se arată într-un raport al Buletinului Insolvenţei.

Din ianuarie 2015, CJC a devenit asociat al CS FC Farul Constanţa, în urma adoptării unei hotărâri de Consiliu Judeţean. Despre acest subiect puteţi citi pe larg în materialul:
Judeţul Constanţa, membru asociat la FC Farul
CJC a aprobat 1,7 milioane de lei pentru fotbalul de performanţă


Totodată, în dosarul recurs se prezintă şi adresa societăţii Angicris General SRL, prin care se arată că „s-a încheiat un contract prin care se sponsorizează recurentul, contractul de reclamă + publicitate cu SC Vidal Silva SRL“.

Aşadar, demersuri financiare pentru finanţarea Clubului Sportiv FC Farul Constanţa s-au făcut, aşa cum reiese din buletinul insolvenţei, fiind aprobată „plata sumei de 250.000 de euro de către SC Angicris general SRL, necesară achitării datoriilor debitorului“.

Angicris şi legătura cu designerul Cătălin Botezatu şi cluburile Le Gaga şi The Office

Cine este însă societatea Angicris General SRL? Potrivit Buletinului Oficial de Publicitate Industrială, SC Angicris General a solicitat, în 2013, înscrierea la OSIM a mărcilor „Le Gaga“ şi „Office Club“. În iulie 2014, OSIM emite contestaţia nr. 1026540 de respingere a mărcii Office Club intimat oponent - The Office Impex Serv SRL, însă Angicris General contestă decizia. Atât Le GaGa, cât şi Office Club sunt două dintre cele mai cunoscute cluburi din România, cu sedii inclusiv pe litoral, în Mamaia sau în Costineşti. În mentalul colectiv a rămas ideea că cele două cluburi sunt controlate de designerul vestimentar Cătălin Botezatu şi de italianul Giosue Castellano.

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului însă, administrator şi asociat unic este Petre Mărculescu, firma din capitală având ca obiect de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Potrivit datelor de pe Vrăjitorul.eu, Petre Mărculescu şi Giani-Laurenţiu Nedelcu, actualul preşedintele al consiliului director, cel care preluase Farul în 2009 cu tot cu probleme, au fost implicaţi în societatea Platinium Import-Export SRL, cu sediul în Bucureşti, iar în anul 2006, cei doi asociaţi ai firmei decid chiar deschiderea unui punct de lucru situat în Plaja Costineşti 2, litoralul Mării Negre, judeţul Constanţa, fapt publicat şi în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, Nr. 2738/1.IX.2006. Actualmente firma se află în lichidare, fiind deţinută de Niculae Neşu, asociat majoritar şi administrator, şi de Maria Costache.

Cheltuieli de reclamă cu firma care a vândut lavandă Regiei de Drumuri

Şi mai interesat de observat este firma cu care Angicris a încheiat un contract „prin care se sponsorizează recurentul, contractul de reclamă + publicitate cu SC Vidal Silva SRL“. Firma SC Vidal Silva SRL aparţine lui Daniel-Dan Popa şi lui Victor Aurelian Coman, co-inculpaţi în dosarul în care şeful CJC a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru şase infracţiuni asimilate celor de abuz în serviciu în formă continuată, spălare a banilor şi constituire a unui grup infracţional organizat, dosar în care apar încă 28 persoane fizice sau juridice. Pe larg despre acest dosar puteţi citi în materialul Lovitură de maestru marca DNA: Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în al treilea dosar. A ,,tras" după el încă 18 persoane (galerie foto + documente). 

Aşa cum arătam într-un articol anterior, firma Vidal Silva este cea cu privire la care auditorii Curții de Conturi au stabilit, în urma unui control efectuat anul trecut la Regia Autonomă Județeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, că a vândut seminţe de lavandă regiei conduse de Adrian Gâmbuţeanu (cercetat şi el într-un alt dosar alături de Nicuşor Constantinescu), angajând cheltuieli nejustificate în sumă de 130.000 de lei. Subiectul poate fi parcurs pe larg în materialul: File din raportul Curţii de Conturi: Cum a înavuţit RAJDP Constanţa firma colegilor de dosar ai lui Constantinescu şi ai lui Gâmbuţeanu (documente+rechizitoriu)

Asociaţii firmei Vidal Silva - cu sechestru pe avere

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Vidal Silva SRL, societate înfiinţată în 2013, se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an. Asociaţii, care deţin cote egale din capitalul social, Daniel-Dan Popa şi Victor Aurelian Coman, sunt deopotrivă administratorii firmei. Administratorul judiciar este Sanchi Gheorghe C.I.I., dar această firmă nu este singura afacere a celor doi asociaţi, Popa şi Coman. Firma declara, la finalul anului 2013, o cifră de afaceri de 1.634.303 de lei şi un profit de 10.338 de lei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, cei doi mai sunt asociaţi în SC Agrozootehnica Aliman SRL, societatea pe care au fondat-o în anul 2009 împreună cu Dumitru Chivu, şi în Rom Coman SRL. Numele societăţii Rom Coman şi ale celor doi administratori apar în comunicatul DNA prin care procurorii Anticorupţie anunţau trimiterea în judecată a şefului CJC, Nicuşor Constantinescu, în cel de-al patrulea dosar, în care alte 18 persoane fizice sau juridice au aceeaşi calitate. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, vineri, trimiterea în judecată a 19 inculpaţi, persoane fizice şi juridice, în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român“, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

Citeşte şi:

Consiliul Judeţean Constanţa, majoritar?
Cum s-a schimbat raportul de forţe în Adunarea Generală a FC Farul (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii