Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu merg romii din Constanţa la înmormântarea lui Florin Cioabă

ro

20 Aug, 2013 00:00 2829 Marime text
Etnicii romi din judeţul Constanţa nu se vor îngrămădi să participe la funeraliile lui Florin Cioabă, fostul autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor”. Asta pentru că, potrivit declaraţiilor lui Stelian Bârnescu, preşedintele Alianţei pentru Unitatea Romilor (A. U. R.), filiala Constanţa, romii din Constanţa nu l-ar fi recunoscut niciodată pe Florin Cioabă drept rege al reprezentanţilor acestei etnii. „Cioabă şi-a spus singur rege, dar el era rege pentru romii căldărari, foştii nomazi din zona lui. Or, aici, la Constanţa, nu sunt decât câteva familii de căldărari, iar acelea neafiliate la vreo organizaţie sau asociaţie de romi”, a declarat Bârnescu.

Preşedintele A. U. R. a menţionat şi că un aspect important care a stat la baza nerecunoaşterii lui Cioabă drept rege al romilor a fost apartenenţa acestuia la un anumit cult religios. „Florin Cioabă era penticostal, iar romii de aici, din Constanţa, sunt creştini ortodocşi.

Pe de altă parte însă, Stelian Bârnescu a precizat că, dacă sănătatea i-ar fi permis, ar fi participat la înmormântarea lui Cioabă pentru că au fost „prieteni de familie”: „Ne cunoşteam bine, eram prieteni de familie, era cu trei, patru ani mai mic decât mine”.
Amintim că Florin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor, s-a stins din viaţă la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 58 de ani, într-un spital din Antalya.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii