Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Cum se desfăşoară vizita prim ministrului Ludovic Orban la Constanța. Este însoțit de candidatul liberal la Primăria Constanța, Vergil Chițac

ro

23 Jul, 2020 11:40 2985 Marime text
 
  • În programul de azi este cuprinsă o vizită la Centrala Nucleară de la Cernavodă, dar și la Șantierul Naval Constanța.
Prim ministrul Ludovic Orban se află într-o vizită în Constanța, în cursul zilei de azi.

Acesta este însoțit de Virgil Popescu, ministrul Economiei, dar și de Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării.

Pe parcursul vizitei, miniștrii liberali sunt însoțiți de Vergil Chițac, candidatul liberal la Primăria Constanța.

În programul de azi este cuprinsă o vizită la Centrala Nucleară de la Cernavodă, dar și la Șantierul Naval Constanța.

Liberalii vor vizita și șantierul de la Cazino, monumentul aflându-se într-un amplu proces de reabilitare, lucrările fiind desfășurate de asocierea Aedificia Carpați (lider de asociere) & Remon Proiect & Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.

În aceste momente, prim-ministrul urmează să sosească la Şantierul Naval Constanța, potrivit programului oficial anunțat de Biroul de presă al Guvernului. 

Va vizita nava Histria Dione, care va fi inaugurata în perioada următoare.

UPDATE

Prim ministrul Ludovic Orban a ajuns la Şantierul Naval Constanța în urmă cu scurt timp. Acesta va vizita nava ce urmează a fi inaugurată.

La Cernavodă, premierul a anunțat investiții de 8-9 ,miliarde de euro ptr retehnologizarea Unității 1 pentru încă 30 de ani.

Senatorul Vergil Chiţac a ajuns în urmă cu scurt timp la Cazinoul din Constanţa, unde este aşteptat şi premierul Ludovic Orban.

Íntrebat de stadiul în care se află discuţiile pentru semnarea contractului pentru corvete, Orban a declarat că i se pare o hărţuire ceea ce s-a întâmplat ín acest caz până în prezent. Premierul a precizat că instanţa a respins definitiv contestația formulată în cauză, iar contractul ar urma să fie semnat, în aceste condiţii.

La întâlnirea de la Cazino participă alături de oficialii liberali şi Petre Badea, directorul general al firmei Aedificia Carpați, antreprenorul lucrărilor de reabilitare de la Cazino, dar şi arhitectul Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de reabilitare şi consolidare de la Cazino. De asemenea, sunt prezenți şi membri ai Companiei Naţionale de Investiții, inclusiv directorul general al CNI, Manuela Pătrăşcoiu.

13.14 - Orban a ajuns la Cazino 

În aceste momente, premierul discută cu reprezentanții antreprenorului lucrătilor de la Cazino.

Specialiştii care se ocupă de reabilitarea Cazinoului îl pun pe premier la curent cu stadiul actual al lucrărilor desfăşurate şi care se vor desfăşura, iar în acest sens au pregătit o prezentare foto a diferitelor etape ín care se află şantierul.

După o scurtă prezentare făcută de dr. Ing. Petre Badea, directorul general Aedificia Carpați, şi de ceilalți specialişti prezenţi, premierul şi celelalte autorități prezente, alături de candidatul liberal la Primăria Constanța, Vergil Chiţac, au pornit să viziteze Cazinoul.

După vizitarea Cazinoului, care se face fără prezenţa presei, autoritățile vor susține declarații pe terasa monumentului.

La vizită participă şi preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă.

Data de azi este specială pentru că pe 23 iulie 1903 a fost semnat actul de naştere al Cazinoului, a declarat Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării. „Eu sunt mulţumit de cum se desfăşoarã lucrările la Constanţa, în doi ani vom avea bucuria unui proiect terminat cu succes“, a mai spus Ștefan. 

Ludovic Orban a mai spus: „Sunt convins că tot un primar liberal, domnul senator Chiţac, va fi cel care va lua în primire Cazinoul refăcut".

Premierul a vorbit despre daunele pe care Cazinoul le-a suferit de-a lungul timpului, inclusiv în urma lucrărilor din perioada comunistă.

"Obiectivul nostru este ca edificiul să fie redat constănțenilor în termenul stabilit, respectiv mai 2022"

"Antreprenorul lucrărilor are experienţa necesară proiectului, pentru a restaura Cazinoul cum trebuie. Nu este singura clădire emblematică pentru România pe care intenţionăm să o restaurăm", a declarat premierul

Arh. Constanţa Carp, proiectantul lucrărilor de la Cazino, a precizat că lucrarea este una cu mari probleme, fiind vorba despre cele de structură, cât şi de componentele artistice, dar că experienţa dobândită în timp de specialiştii care se ocupă de el "ne face să avem încredere că îl vom reabilita aşa cum trebuie".

Întrebat de numărul mare de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, premierul a declarat că nu vor să de ajungă la noi restricţii, că nu doresc să facă nimic care să afecteze viaţa oamenilor. Totodatã, însă, a precizat că trebuie să crească numărul persoanelor care respectă măsurile de prevenţie.

"Luăm toate măsurile, tragem de toate instituţiile de control pentru a verifica respectarea tuturor regulilor de proecţie, iar cine nu le respectă, să fie sancţionat", a mai declarat Orban.   

Legat de pacienţii externaţi la cerere, acesta a precizat că cel mai important pentru aceste persoane este să nu ia contact cu alte persoane. 

Cazul carantinării poate fi diferit de la localitate la localitate, în funcție de cauzele identificate prin anchetele epidemiologice, care a fost sursa infectării.

Întrebat de controalele pe litoral, premierul amprecizat că strategia este stabilită de prefectul Constanţei, George Niculescu, în funcţie de creşterea gradului de conformare a persoanelor. Se urmăreşte un grad de conformare cât mai crescut. "Este adevărat că posibilitatea de a-i determina pe oameni să respecte un lucru este limitată", a spus premierul.

Întrebat de Sinagoga din Constanţa, premierul a dat cuvântul Manuelei Pătrăşcoiu, directorul CNI. Aceasta a făcut istoricul licitaţiilor şi a precizat că acum se va semna contractul cu o nouă societate de proiectare şi că speră ca lucrările să înceapă anul viitor.

"PNL este un partid cu certitudine de centru dreapta. Nu ştiu de un alt partid să aibă o orientare similară pe parcursul a peste 100 de ani de istorie. Noi am ales un candidat în persoana domnului Chiţac, un adversar clar al PSD. Inclusiv cercetările sociale ne arată cã acesta este candidatul nostru. Adversarul nostru clar este PSD. Acuma, ce să facem? Să alegem un alt candidat care este la 14-15 la sută? Noi nu ne certăm cu nimeni. Suntem la clădirea Cazinoului, iar Primăria Constanţa sub administraţie PSD nu a fost în stare nici măcar să repare acoperişul", a precizat Ludovic Orban.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii