Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum prevenim îmbolnăvirea Doi pacienţi au decedat, la Constanţa, din cauza virusului gripal AH1N1

ro

04 Mar, 2016 00:00 3127 Marime text
În ultima săptămână, 17 români au murit din cauza virusului AH1N1, bilanţul total al victimelor ajungând la 50 de la începutul anului. Situaţia este dramatică şi pe plan local, Spitalul Municipal de Boli Infecţioase fiind supraaglomerat, iar medicii lucrând contra cronometru.
 
Şi la Constanţa au decedat doi pacienţi infectaţi cu virusul gripal AH1N1. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, dr. Loti Popescu, este vorba despre un bărbat şi o femeie, care sufereau şi de alte afecţiuni asociate. Cei doi pacienţi erau internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, fiind transferaţi de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase.
 
Constanţa se menţine pe locul 2 în topul naţional al îmbolnăvirilor, cu 157 de cazuri de la debutul sezonului. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, „activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu extindere regională în zona sudică (Bucureşti, Constanţa, Olt, Dâmboviţa, Argeş), cu focare sau cazuri sporadice în unele judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind uşor crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă şi încadrându-se în intervalul aşteptat. La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii) a fost de 94.041, cu 25,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (125.639) şi uşor crescut (cu 2,3%) comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.936).
 
În săptămâna 22.02 - 28.02 s-au înregistrat la nivel naţional 466 de cazuri de gripă. De asemenea, au fost înregistrate 39 de cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu cinci mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu zece mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior. Au fost comunicate 17 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, dintre care 16 cu virus gripal sezonier A(H1) şi unul cu virus gripal sezonier A(H3). Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 50, dintre care 47 cu A(H1) sezonier şi 3 cu AH3“.
 
Singurul mijloc prin care ne putem proteja de gripă rămâne vaccinarea, susţin cadrele medicale.

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă

Virusul gripei porcine, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal, care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată până în prezent nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“. Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau cu diferite obiecte personale ale bolnavului contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
 
- Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
- Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
- Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
- Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
- Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie, pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii