Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce invenţie se laudă medicii de la Sanatoriul Techirghiol Aur pentru proprietăţile terapeutice ale nămolului (galerie foto)

ro

08 Nov, 2012 01:33 5692 Marime text
techirghiol_1.jpgCel de-al 113-lea an de balneologie se încheie cu succes la Techirghiol. Reprezentanţii Sanatoriului Balnear şi de Recuperare din localitate s-au întors cu medalia de aur de la cea de-a 65-a Conferinţă Internaţională de Balneologie şi Climatoterapie, organizată în localitatea Nanjing din sud-estul Chinei.

Conferinţa s-a desfăşurat în perioada 21-28 octombrie, iar Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a fost reprezentat la evenimentul din China de o delegaţie formată din doctorul Olga Surdu şi directorul medical al sanatoriului, Elena Ionescu. Delegaţia a fost condusă de Vasilică Rusu, managerul Sanatoriului Techirghiol. „Sanatoriul Balnear Techirghiol este singura instituţie din România care este înscrisă ca membră cu drepturi depline în cadrul Federaţiei Mondiale de Hidroterapie şi Climatoterapie. Pot să mă laud şi să fiu mândru că în consiliul de conducere al acestei federaţii mondiale o avem din acest an pe doamna Olga Surdu, în calitate vicepreşedinte", a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasilică Rusu. Directorul a precizat că sanatoriul s-a prezentat la conferinţă cu trei lucrări ştiinţifice care au fost apreciate de lumea medicală, de aceea nu întâmplător delegaţia Sanatoriului Techirghiol a fost medaliată cu aur.

Pentru ce se solicită ruşilor brevet de invenţie

În cadrul conferinţei de presă, Olga Surdu a prezentat succint conţinutul celor trei teze susţinute în China. Prima lucrare, ce a adus în discuţie o temă nouă, de actualitate, priveşte determinarea variaţiei unui marcăr plasmatic în cursul terapiei cu nămol. Cea de-a doua lucrare a fost prezentată împreună cu partenerii ruşi din Stavropol, fiind o lucrare de modelare matematică a apelor minerale, a compoziţiei chimice a apelor minerale. Pe această temă, Olga Surdu a mărturisit că este depus şi brevet de invenţie în Rusia. „Am investigat foarte multe ape minerale din foarte multe regiuni ale lumii, am folosit tehnici de matematică să vedem unde se aseamănă şi unde se deosebesc aceste ape şi am descris trei parametri care ne aparţin. Dacă ne daţi un pahar de apă minerală fără să ne spuneţi ce şi de unde este, facem analiza chimică, aplicăm formula matematică inventată şi putem să vă spunem că apa este din regiunea cutare, de cutare tip şi mai putem să spunem dacă este îmbunătăţită sau diminuată", a explicat doctorul Olga Surdu.

Visul hipocratic al unui sistem de sănătate mai eficient

Cea de-a treia lucrare pe care delegaţia constănţeană a prezentat-o face referire la frământările actuale ale sistemului de sănătate din întreaga lume, în ideea formării unui sistem de sănătate mai eficient, mai aproape de cetăţean şi mai ieftin. S-a abordat în acest sens ideea medicinei integrative prin completarea medicinei alopate cu picături în nas, cu paracetamol, cu antibiotice cu medicina complementară şi alternativă. „Este foarte important această direcţie de medicină integrativă - nu ne aparţine şi nu este nouă. Hipocrate, părintele medicinei, folosea în egală măsura prescripţii de medicină convenţională. Acesta este visul hipocratic pe care federaţia unde am onoarea să fiu vicepreşedinte se străduieşte să-l propună ca model al medicinei viitorului şi nu al viitorului îndepărtat", a afirmat Olga Surdu.

O Directivă UE stă în calea medicinei alternative

techirghiol_2.jpg

Doctorul Olga Surdu a precizat că este o luptă destul de dificilă care este dusă pentru păstrarea efectelor terapeutice ale medicinei complementare. Aceasta a mărturisit că de câţiva ani există o directivă a Uniunii Europene care interzice ca pe sticlele cu apă să fie scrise tipurile de suferinţe. „Până acum 15-20 de ani pe sticlele noastre de apă minerală în afară de compoziţia chimică era indicat şi numele bolii. De câţiva ani există o Directivă a UE care interzice această practică. Asistăm la o luptă inegală a acestui tip de medicină alternativă cu medicină convenţională", a subliniat Olga Surdu.

Schimb de experienţă reuşit!

Doctorul Olga Surdu a precizat că a încercat ani la rândul să-i convingă pe reprezentanţii balneologiei asiatice şi orientale să traducă în termeni occidentali tot bagajul lor de cunoştinţe pentru că doar aşa se mai poate face un pas înainte în medicină. „Am avut bucuria să văd că au început să facă acest pas. Decanul Facultăţii de Medicină din Chongqing a participat la conferinţă cu o lucrare interesantă referitoare la băile cu extracte de plante în poliartrită reumatoidă, cu explicaţii şi alopate şi neconvenţionale. Îmi place să cred că atitudinea aceasta pe care am avut-o, an de an, în toată lumea pe unde am umblat a început să dea şi roade şi acolo unde cred că este pământul cel mai fertil, în miezul medicinei neconvenţionale, în China", a declarat doctorul Olga Surdu.

Techirghiol propune terapia cu ventuze

Vasilică Rusu a precizat că din 2013 doreşte să introducă terapia cu ventuze, apreciind că la Techirghiol se şi tratează, dar se şi cercetează. „Vrem ca începând cu anul 2013 să introducem şi terapia cu ventuze. China de 6.000 de ani o aplică, de ce să nu poată beneficia de această terapie şi Techirghiolul", a menţionat directorul sanatoriului.

Sunt aşteptaţi partenerii din Spania şi Italia

Sfârşitul de an este sinonim cu derularea unui alt proiect important pentru Sanatoriul Techirghiol şi deopotrivă pentru întreaga lume medicală. Sâmbătă seara vor sosi la Techirghiol partenerii din Spania şi Italia alături de care sanatoriul implementează un program Leonardo ce are la bază dezvoltarea resursei umane şi crearea unei reţele de servicii. Duminică, 11 noiembrie, sunt programate să se desfăşoare lucrările simpozionului. „Suntem parteneri într-un proiect Leonardo împreună cu Universitatea din Pisa, o staţiune din Italia, Montecatini, o staţiune superbă şi cu tradiţie, şi o staţiune din Spania, din Galicia, Termas de Cuntis. Am avut întâlnirile din Italia şi Spania. A venit rândul ca Techirghiolul să-i aibă ca invitaţi pe partenerii străini", a declarat doctorul Olga Surdu, coordonatorul programului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii