Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criză fără precedent în bugetul municipiului Constanţa pentru 2019! Cheltuielile cu salariile au crescut cu 40%. S-au tăiat banii regiilor. Primăria îşi propune să vândă cât mai multe terenuri

ro

17 Apr, 2019 00:00 4219 Marime text
Comisia nr. 5 - a Consiliului Local Municipal pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeanului, formată din Adriana Arghirescu - PNL - preşedinte, Dede Perodin - PSD - secretar, Costin Avătafului - PNL - membru, Secil Cataragiu - PMP - membru, Cristian Mihăilescu - PSD - membru şi Andrei Popescu - consilier independent au „auditat-o” ieri în şedinţă pe tema bugetului pe 2019 pe directoarea Direcţiei Financiare din Primăria Constanţa, Marcela Frigioiu.
 
Aceasta le-a transmis aleşilor locali că actualul buget este cel mai dificil de la Revoluţie şi până în prezent, în condiţiile în care cheltuielile cu salariile au crescut cu 40%, iar din acest an, Primăria a fost nevoită să preia de la nivel central cheltuielile legate de plata însoţitorilor persoanelor cu handicap.
 
Vă reamintim că proiectul bugetului local pe anul 2019, aflat în consultare publică pe site-ul municipalităţii, relevă următoarele cifre: bugetul local propus este în cuantum de 613.477 mii lei, astfel: venituri proprii - 539.454 mii lei, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - 35.927 mii lei, subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte bugete - 30.915 mii lei, sume primite de la Uniunea Europeană - 7.181 mii lei.

Discuţia cu Marcela Frigioiu a pornit de la faptul că RAEDPP nu va putea demara investiţiile în reabilitarea faţadelor şi interioarelor a 16 imobile situate în peninsulă, pe care ulterior urma să le închirieze ca spaţii de birouri. Această operaţiune, cu tot cu plata expertizei necesare acestei reabilitări, se ridica la 3,4 milioane de lei, bani pe care Primăria Constanţa nu-i are în acest an. Nu este exclus ca societatea care a realizat expertiza să acţioneze în judecată regia şi astfel să spolieze şi mai mult puşculiţa şi aşa goală a municipalităţii.
 
Aleşii locali din Comisia nr. 5 au făcut un amendament în acest sens, pentru alocarea fondurilor pentru RAEDPP, lăsând la aprecierea municipalităţii să decidă de unde vor găsi de cuviinţă să taie pentru a rezolva problema clădirilor din zona Peninsulară.
 
Banii i-ar putea avea undeva spre vară, dacă planul de vânzare de terenuri al municipalităţii va da roade. Astfel, în puşculiţă s-ar putea strânge măcar 4 milioane de lei şi astfel proiectul RAEDPP ar putea fi bugetat, la rectificare. Nu doar RAEDPP a pierdut bani la împărţirea bugetului, ci şi Confort Urban. Mai exact, 12 milioane de lei, asta ca să nu mai putem la socoteală şi alte 18 milioane cu care societatea CLM voia să construiască o staţie de asfalt proprie.
 
Lipsa banilor afectează şi organigrama. Astfel, din organigrama existentă, din cele 586 de posturi, 514 sunt ocupate, iar pentru anul acesta, diferenţa de 72 au fost blocate, doar la nivelul Primăriei Constanţa. Nu se mai fac angajări anul acesta nici pe posturile vacante de la SPIT (16), SPAS (82) şi Poliţia Locală (22).
 
Creşterea salariilor angajaţilor din administraţie a dat serios peste cap bugetul. Ca să vă faceţi o idee, numai la nivelul Primăriei salariile celor 514 angajaţi însumează 51 de milioane de lei. Poate vă întrebaţi ce s-a întâmplat cu excedentul raportat la data de 31 decembrie 2017, în sumă de 270.310 mii lei. Excedentul anilor precedenţi a rămas în sumă de 185.305 mii lei, după ce o parte din el, aproximativ 85.000 mii lei, a fost deja cheltuit anul trecut.
 
Chiar şi aşa, din bugetul pe 2019 lipsesc bani. Situaţia nu este nici măcar gri, pentru că fără bani nu poţi face nimic. Acesta este şi motivul pentru care, de anul viitor, vom plăti taxe şi impozitele mai mari, să se mai atenueze din şocul acestui an. Dar ce folos, dacă anul acesta nu se va face mai nimic?!
 
Din informaţiile noastre şi banii pentru litigiile în care se află administraţia locală au fost tăiaţi, poate creditorii vor accepta reeşalonarea. Bani au fost tăiaţi şi de la curăţenie.
 
Imaginaţi-vă că, anul trecut, prin toamnă, regiile Primăriei estimau că vor avea nevoie de bugete de aproximativ 250 de milioane de lei. S-a tot tăiat, întâi până la 131 de milioane, apoi până la 85 de milioane… 50 de milioane şi prin tăieri succesive s-a reuşit închiderea bugetului pe 0.
 
Interesant este şi faptul că anul acesta nu se va mai realiza o dezbatere publică pe tema proiectului de buget, dat fiind deja că ne aflăm în luna aprilie şi acesta nu este încă aprobat.
 
Citeşte şi:
 
Cum vor fi repartizaţi banii spre a fi cheltuiţi. În ce se va investi Bugetul municipiului Constanţa pe 2019, în consultare publică (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii