Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Nectarie vindecătorul de cancer. De ce este numit așa. Unde avem moaștele sfântului

ro

09 Nov, 2016 07:50 4221 Marime text
Anual, pe 9 noiembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, cel care la botez a primit numele de Anastasie.
A plecat la vârsta de 14 ani, la Constantinopol, după care în1866, ajunge în insula Chioş, unde lucrează că pedagog şi dascăl.

La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.
După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujeşte la biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneşte mitropolit onorific de Pentapolis.
 
Unii din slujitorii Bisericii din Alexandria l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, motiv pentru care este trimis în anul 1890 în Grecia.
Patriarhul Sofronie va da o ordonanţă, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic şi întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. Trece la cele veşnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an şi jumătate chinurile cancerului. Deşi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecător de cancer şi de alte boli grave.

Printr-o întâmplare minunată, trupul sau este descoperit neputrezit şi izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.
 
ÎPS Teodosie slujește, azi, la Biserica Sfântul nectarie din Constanța
 Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” (zona Medeea, Constanța), ce își serbează hramul. Totodată, va fi sfințită racla în care vor fi așezate spre închinare permanentă moaște ale Sf. Nectarie de Eghina, donate de către IPS Efrem al mitropoliei de Eghina, Spetses și Hydra.
 
Creştinii se pot închină moaştelor Sfântului Nectarie la:
- Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti (părticele din moaştele sale sunt prezente aici din anul 2002);
- biserica "Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iaşi (în anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi, Înalt Preasfinţitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaştele sfântului acestei biserici)
- paraclisul Mănăstirii "Maica Domnului - Bucuria neaşteptată" din Mănăstirea rupestră Şinca Veche, judeţul Braşov (moaştele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);
-Mănăstirea Putna;
- Schitul "Sfinţii Ioan şi Nectarie" din Brădetu, judeţul Argeş;
- Mănăstirea Halmyris din comună Murighiol, judeţul Tulcea;
- Catedrala arhiepiscopală din Galaţi;
- capela "Sfântul Andrei" din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi;
- biserica "Sfinţii Voievozi" din satul Ghimicesti, comună Fitionesti, judeţul Vrancea;
- biserica "Sfânta Treime" din localitatea Bucium, judeţul Braşov;
- biserica Spitalului TBC din Sibiu;
- biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" şi "Izvorul Tămăduirii" a Spitalului Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava;
- Biserica Memorială "Mihai Viteazul" din Albă Iulia.

(Adrian Cocoşilă)
Sursa: Calendar Ortodox
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii