Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Control al ITM Amendă de 3.500 de lei pentru schela luată de vânt care a distrus două maşini pe strada Madrid din Constanţa

ro

23 Nov, 2016 00:00 1982 Marime text
Vântul puternic din 9 noiembrie a provocat pagube materiale pentru câţiva constănţeni care locuiesc pe strada Madrid, după ce schela ridicată pe un bloc în construcţie s-a prăbuşit, avariind două maşini şi stricând gardul unor locuitori din apropierea blocului în construcţie. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Constanţa a efectuat propria anchetă pentru a verifica de ce nu s-au respectat măsurile de siguranţă în muncă la construcţia din apropierea cartierului Tomis Plus din municipiu.
 
Potrivit inspectorilor ITM, schela ridicată pe faţada blocului era în etapa demontării. „S-a făcut controlul, era vorba de o schelă care era în acţiunea de demontare şi fuseseră demontate elementele de securizare a acesteia. Şi, coroborat cu condiţiile meteo nefavorabile, s-a prăbuşit. Pentru chestia asta s-au aplicat o amendă şi măsură cu termen imediat şi permanent angajatorului responsabil de situaţia respectivă. Era un subcontractor al societăţii care construia blocul, care efectua lucrări de asamblare - dezasamblare schelă. Amenda aplicată a fost de 3.500 de lei şi măsura respectării procedurii de demontare a schelei“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, inspectorul din cadrul ITM Anca Stoica.
 
Aşa cum scriam şi imediat după incident, locuitorii din zonă spun că blocul ridicat de investitorii imobiliari nu a fost ridicat respectând legislaţia în vigoare, pentru proiectul „Construire imobil locuinţe colective D+P+8+9E“, de pe bulevardul Tomis nr. 425, parcela 287, lot 23/2/1 din Constanţa, fiind eliberat doar un certificat de urbanism, cu numărul 3.088, pe data de 21 octombrie 2016, după ce clădirea cu nouă etaje fusese ridicată. Totuşi, societatea Arproex SRL nu a primit autorizaţia de construire de la Primăria Constanţa deoarece investiţia pe care au realizat-o pe strada Madrid nu ar respecta reglementările urbanistice zonale.
 
„Societatea a edificat lucrări de construcţie fără a avea autorizaţie în acest sens. Din acest motiv, investitorul a fost sancţionat contravenţional şi s-a dispus oprirea lucrărilor. Cu toate acestea, investitorul nu a respectat dispoziţia măsurii contravenţionale, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru construire fără autorizaţie de construcţie, care se află în cercetare la Parchet. La rândul său, investitorul a depus două solicitări de eliberare a autorizaţiei de construire, care au fost respinse pentru că nu respectă reglementările urbanistice zonale în ceea ce priveşte amplasamentul, regimul de înălţime, procentul de ocupare a terenului“, a declarat, la începutul lunii noiembrie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Halciuc.
 
Referitor la incidentul din 9 noiembrie, reprezentantul societăţii Arproex SRL a precizat, la acel moment, pentru ZIUA de Constanţa, că schela aparţinea unei societăţi comerciale care se ocupa de lucrările de anvelopare. „Nu este schela noastră. Este a unei firme specializate care se ocupă de anvelopare. Este o firmă autorizată, pentru montarea schelelor şi anvelopare trebuie să fie o firmă autorizată, şi aceasta era agreată ISCIR şi probabil are şi asigurare. Referitor la autorizaţia de construire, am apelat la instanţă, care va reglementa situaţia“, a declarat angajatul societăţii Arproex SRL.
 
Reamintim că societatea Arproex SRL a demarat lucrările la blocul de nouă etaje cu toate că nu au avut actele necesare pentru realizarea construcţiei în mod legal. Reprezentaţii Primăriei Constanţa au explicat că, în situaţia în care instanţa va stabili că imobilul ridicat pe strada Madrid din Constanţa nu respectă reglementările urbanistice zonale, ar putea să fie obligaţi să intre în legalitate, adică să dărâme imobilul construit în afara dispoziţiilor legale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii