Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale mai dure înaintea sărbătorilor pascale Abatoarele, carmangeriile şi pieţele, sub lupa inspectorilor DSVSA Constanţa

ro

01 Apr, 2015 00:00 2205 Marime text
​În ajunul sărbătorilor pascale, comercianţii şi producătorii constănţeni trebuie să aibă grijă ce pun în galantare, deoarece Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa dă startul unor controale. 

„Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică“, a declarat Geronimo Brănescu, directorul DSVSA Constanţa. La acţiunile de control vor participa toţi medicii veterinari din cadrul instituţiei menţionate, din circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, dar şi din circumscripţiile sanitar-veterinare zonale. Aceştia vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare în obiectivele supuse controlului. În toate pieţele agro-alimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene şi locale în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Pe urmele mielului...


Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, precum şi în locuri special amenajate temporar în care se asigură supravegherea sanitar-veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă. La nivelul judeţului Constanţa, au fost înfiinţate două centre temporare de sacrificare: unul în municipiul Constanţa, în Piaţa Pescăruş din cartierul Faleză Nord, şi unul în Piaţa Faleza din Cernavodă. La acestea se adaugă abatorul autorizat din Lumina. În centrele menţionate, fermierii vor putea sacrifica mieii destinaţi comercializării. Este interzisă comercializarea produselor alimentare şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, pe stradă sau în spaţii în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare. Mai mult, spun inspectorii DSVSA, carnea de miel provenită de la sacrificările din gospodăriile individuale este destinată exclusiv consumului familial, nu vânzării, iar în caz contrar, această carne se va considera ca fiind comercializată fără efectuarea expertizei sanitar-veterinare, ceea ce presupune o amendă contravenţională în cuantum de 20.000 - 40.000 de lei.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii