Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contraamiralul Daniel Căpățînă, și-a încheiat activitatea în Marina Militară Română

ro

28 Feb, 2020 15:43 3611 Marime text

Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Daniel Căpățînă, și-a încheiat activitatea în Marina Militară Română, după 40 de ani în care a servit Drapelul României.

Cu acest prilej, vineri, 28 februarie, la sediul Statului Major al Forțelor Navale din București s-a desfășurat o ceremonie, în cadrul căreia a fost citit decretul prezidențial de trecere în rezervă, iar la Constanța echipajele navelor militare i-au prezentat onorul, în cadrul unei festivități care a avut loc în portul militar.

Contraamiralul Daniel Căpățînă a absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” în anul 1980, după care, în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigație.

Cu o vastă carieră care s-a întins pe o perioadă de peste trei decenii și jumătate, contraamiralul Căpățînă a trecut prin mai multe etapele ale formării și instruirii profesionale. Prima funcție pe care a încadrat-o a fost cea de Comandant Pluton Tunuri la bateria nr. 2, de la Divizionul 545 Artilerie de Coastă, după care a îndeplinit numeroase alte funcții, precum comandant grupă scafandri de luptă și șef de Stat Major la Divizionul 175 Scafandri de Luptă, șef de Stat Major la Divizionul 306 Nave Școală și comandant al Submarinului "Delfinul"(2003).

În perioada 2004 – 2006, a îndeplinit funcția de ofițer cu standardizarea la Modulul Instrucție și Doctrină din Statul Major al Forțelor Navale, iar în anul 2006 a fost numit șef Secție cartografie la Direcția Hidrografică Maritimă. În perioada 2009 – 2014, a încadrat funcția de șef Serviciu Doctrină și Tradiții din Modulul Instrucție și Doctrină al Statului Major al Forțelor Navale.

La data de 1 martie 2015, a fost numit Comandantul Centrului 39 Scafandri, iar din luna noiembrie a aceluiași an, prin ordinul ministrului apărării naționale, a devenit Comandant al Flotei (noiembrie 2015 - iunie 2019).

Din data de 25 iunie până în prezent, contraamiralul Daniel Căpățînă a fost comandantul Componentei Operaționale Navale și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.

Pentru dezvoltarea profesională, contraamiralul Daniel Căpățînă a absolvit numeroase cursuri de specialitate, precum Cursul de specialiști cu navigația, Cursul NATO de Operații de menținerea păcii, Cursul NATO de ofițer de stat major în brigăzi multinaționale, la Școala NATO de la de la Oberamergau, Germania. În anul 2004, a absolvit Cursul post universitar de conducere, iar în anul 2010, Cursul Colegiului de Război, nivel strategic, ambele la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Prin decrete prezidențiale, la data 1 decembrie 2015, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă, iar la 1 decembrie 2019, a fost înaintat la gradul de contraamiral.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite o serie de medalii: Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României" clasa a II-a, Semnul Onorific „În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate.

La cele ceremonia organizată cu prilejul trecerii contraamiralului Daniel Căpățînă în rezervă, au participat reprezentanți ai conducerii Forţelor Navale Române, comandanți de mari unități și unități, membri ai asociaţiilor de marină, cadre militare în rezervă şi în retragere și personal civil din cadrul Forțelor Navale Române.


Citește și: Contraamiralul cu două stele Căpăţînă Daniel a trecut în rezervă. Decretul a fost semnat azi, de ziua lui
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii