Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeni, în Tomis III şi în Inel II sunt 85 de grade. La Victoria, -1 Municipalitatea, investiţie păguboasă de 1,3 milioane de lei (galerie foto+document)

ro

06 Jul, 2016 00:00 4033 Marime text


Ceasurile electronice stradale din municipiul Constanţa nu arată ora exactă! Acestea indică orice, mai puţin date reale. Mai mult, unele semnalează temperaturi de iarnă în plină vară sau invers.
 
Spre exemplu, ieri, ceasul stradal de la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu strada Soveja (Tomis III) indica -1 grad, iar ceasul de la intersecţia străzii Poporului cu bulevardul Tomis arăta +85 (zona Victoria)! Situaţia se repetă şi în zona Inell II, unde panoul ceasului indică tot 85 de grade. 
 
În anul 2008, Primăria Constanţa a achiziţionat ceasuri stradale în valoare de aproape 1,3 milioane de lei. La acea vreme, au fost amplasate în diferite zone ale oraşului 46 de ceasuri stradale şi alte două ceasuri analogice de tip carilon. Cea care răspunde de ceasurile electronice stradale este Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, direcţie decapitată recent de primarul Decebal Făgădău. După mai multe telefoane la Direcţia de Servicii Publice, am reuşit să obţinem câteva informaţii.
 
„Am preluat ceasurile stradale acum un an. Am făcut o evaluare tehnică a acestora, pentru a vedea care sunt deficienţele. Evaluatorul ne-a spus că mai ieftină ar fi achiziţia unor ceasuri noi decât repararea celor defecte. Vorbim de înlocuirea senzorilor de temperatură, dar şi de leduri, care au deja câte 80.000 de ore utilizate fiecare. Deocamdată nu am ales soluţia, însă vom avea o discuţie cu primarul Decebal Făgădău, pentru a stabili cea mai economică variantă pentru soluţionarea problemelor“, a declarat Carmen Savu, inspector în cadrul Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare.
 
Tot ea ne-a mai spus că, din cele 46 de ceasuri achiziţionate în 2008 de către Primăria Constanţa, au mai rămas 36. „Ceasurile lipsă au fost casate, deoarece au fost distruse şi vandalizate“, a mai spus Carmen Savu.

Din cele două ceasuri de tip carilon, a rămas doar unul!



Din cele două ceasuri de tip carilon care fuseseră montate unul în piaţeta Cazinoului din Mamaia şi unul în parcul Tomis II, acum a mai rămas doar unul, cel din parcul Tomis II. Însă acesta nu mai redă melodii atunci când indică ora, deoarece, spune inspectorul Carmen Savu, „locuitorii din zonă au solicitat ca aceste melodii să fie oprite, pe motiv că-i deranjează“. Ceasul de tip carilon care fusese montat în piaţeta Cazinoului din Mamaia se află, la ora actuală, în depozitele municipalităţii. Acesta a fost depozitat acolo în timpul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a promenadei turistice din staţiunea Mamaia. 

Un sistem de sunete complex

Carilonul este un instrument muzical întâlnit în biserici şi orchestre simfonice. Melodiile sunt redate de clinchetul clopoţeilor acordaţi pe note muzicale. În funcţie de sunetele alese, pot fi redate mai multe melodii. Întregul sistem este organizat în jurul unui calculator de proces pilotat GPS, care are o claviatură asemănătoare cu cea a unui pian, destinată introducerii melodiilor. Pentru redarea sunetelor, se utilizează ciocănele electromagnetice. Se pot înregistra şi reda peste 1.000 de melodii. Un carilon poate fi acompaniat cu succes de unul sau mai multe ceasuri de exterior, pilotate de acelaşi calculator de proces.
 
Reamintim că, în septembrie 2008, municipalitatea constănţeană a achiziţionat ceasuri stradale în valoare de aproape 1,3 milioane de lei. La acea vreme, au fost amplasate în diferite zone ale oraşului 46 de ceasuri stradale şi alte două ceasuri analogice de tip carilon. Potrivit anunţului de atribuire 9796/21.08.2008, câştigătorul licitaţiei a fost desemnată societatea Apel Industries SRL. Valoarea totală finală a contractului a fost de 1.251.932,84 de lei.
 
Despre Apel Industries SRL
 
Societatea a fost înfiinţată în anul 1993 şi are sediul social în municipiul Arad, strada Dâmboviţei, judeţul Arad. Capitalul social subscris, de 500.000 de lei, integral vărsat, este compus din 5.000 de părţi sociale. Firma este controlată de Floriţa Revencu, născută pe 4.05.1955, în Şepreuş, Arad, cu 41,68% de părţi sociale, şi Corneliu Revencu, născut pe 9.02.1955, în Arad, cu 58,32% din părţi sociale.
 
Cei doi asociaţi sunt şi administratorii firmei, care se ocupă de „producţia de ceasuri“. Aceeaşi firmă a fost responsabilă şi de mentenanţa lor timp de şase luni de la data încheierii contractului.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza anunţul atribuit de Primăria Constanţa în anul 2008.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii