Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa Restart Liceeni şi pensionari, două generaţii la antipozi, o singură speranţă - un oraş mai verde prin forţe proprii

ro

03 Feb, 2020 00:00 3551 Marime text

Are 42 de ani, întâmplător este de meserie avocat (putea să fie orice altceva, important este crezul lui care mişcă... mase de oameni) şi are convingerea că puterea exemplului încă nu a murit şi că, încet-încet, se poate reclădi o Constanţa verde, în care aerul poate deveni mai respirabil, iar umbrele copacilor pe care azi îi plantează zecile de constănţeni ce îi sunt solidari mâine vor fi umbra de care se vor bucura viitoarele generaţii.
 
Povestea Asociaţiei Constanţa Restart şi a acţiunilor pe care le-a provocat avocatul Cătălin Filişan a început în urmă cu doi ani, pe 8 aprilie, când în zona magazinului Lidl din cartierul Km 4-5 erau plantaţi primii 90 de copaci, într-o porţiune extrem de aridă, la limita cu calea ferată.
 
A urmat acţiunea din 18 iunie 2018, când în parcul din zona Gării s-au strâns mai mulţi voluntari care au reuşit să monteze tutori la 50 de copăcei, apoi, pe 30 iunie, în parcul din Tomis II, când au participat un număr dublu de voluntari faţă de cei prezenţi la acţiunea precedentă, reuşindu-se montarea a circa 60 de tutori la copacii tineri, sau acţiunea din parcul Tăbăcărie, „soldată” cu plantarea a 100 de copaci.
 
Memorabilă avea să rămână data de 23 martie 2019, când Cătălin Filişan, de la Asociaţia Constanţa Restart, a condus o echipă de aproape 1.000 de voluntari care au plantat 200 de copaci în faţa Universităţii „Ovidius“, zonă în care se naşte cel mai nou parc al oraşului, Ovidius Park sau parcul cu tei.

„Sloganul acţiunilor a fost şi este «Fapte, nu Vorbe». Aceste acţiuni nu urmăresc o finalitate politică; nu facem politică şi nu dorim politizarea faptelor noastre. Iubim Constanţa, doar atât!“, a transmis avocatul Cătălin Filişan.
 
Sâmbătă, 1 februarie 2020, într-o zi nu neapărat friguroasă, alte zeci de voluntari au răspuns apelului Asociaţiei Constanţa Restart, de a se reîntoarce în zona primei acţiuni de ecologizare, Km 4-5, pentru a mai fi plantaţi alţi 40 de copaci, dar şi pentru a fi toaletaţi cei care acum doi ani populau o zonă teribil de neprietenoasă. Ce a adus special ziua de 1 februarie 2020 a fost întâlnirea întru acelaşi scop a două generaţii: elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi de la Liceul Teoretic „Ovidius”, cu mai „tinerii” pensionari din cartier, care s-au alăturat acţiunii, chiar mândri de a fi fost utili, impulsionati de Nuti Sima.
 
Cât despre Sara, micuţa voluntară exemplu de perseverenţă, şi de data aceasta a fost foarte fericită să facă parte dintr-o „poveste” care peste ani, cine ştie, poate îi va schimba în bine viaţa.
 
Citeşte şi:
 
#Fapte nu vorbe! Constanţa Restart în acţiune, din nou! (galerie foto+video)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii