Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, în 2019 Licitații pentru fărâme de istorie. Tentativele CJC de a reabilita monumentele unice ale orașului (galerie foto)

ro

03 Jan, 2020 08:58 2580 Marime text
Dincolo de toate jocurile şi, eventual, şicanele politice, anul 2019 a fost pentru Consiliul Județean Constanţa anul în care autoritatea judeţeană a încercat să facă primii paşi în salvarea unor monumente unice ale Constanței. Cap de listă este Edificiul Roman cu Mozaic, urmat îndeaproape de Mormântul Pictat de tip Hypogeu şi amintind aici şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Trei proiecte finanțate din bani europeni pe care CJC a vrut să le înceapă în anul ce tocmai s-a încheiat. De la dorinţă şi până la realitate e cale lungă însă, aşa încât vom detalia în articolul ce urmează tentativele CJC de a slava aceste fărâme de istorie şi ce s-a întâmplat cu aceste încercări.

Edificiul Roman cu Mozaic

În ce priveşte Edificiul Roman cu Mozaic, Consiliul Judeţean Constanța a pus la bătaie, cu sprijin financiar european, nu mai puţin de 10.298.030,29 de lei pentru salvarea monumentului.

Prima licitație pentru atribuirea contractului „Servicii de proiectare (PT+DDE) Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări aferente proiectului « Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic» Cod SMIS 116049“ a fost publicată în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice la data de 20.02.2019, cu data limită pentru depunerea ofertelor 8.04.2019, ora 15.00.
Totuşi, la momentul la care ar fi trebuit deschise ofertele şi comparate între ele, procedura a fost anulată din cauză că nu au existat ofertanţi înscrişi, potrivit SEAP.

A urmat o nouă tentativă din partea CJC de a găsi persoanele potrivite pentru salvarea monumentului. Pe data de 6 august, licitaţia a fost reluată, cu termen limită pentru depunerea ofertelor la data de 23.09.2019, ora 15.00. Din nou, procedura a fost anulată, din motive similare.

Astfel, cu doar câteva săptămâni înainte de finele anului lucrurile nu păreau să stea foarte bine: existau deja două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Constanța pentru salvarea monumentului, însă ambele fuseseră anulate, din lipsă de participanţi.

Şi totuşi, lucrurile nu au rămas aşa: o a treia licitaţie este în plină desfăşurare la acest moment. Anunţul a fost publicat pe data de 5 noiembrie şi data limită până la care pot fi transmise ofertele se încheie la sfârşitul acestei luni, respectiv pe 29 ianuarie, la ora 15.00. Procedura se va desfăşura online, fără licitaţie electronică. Mai este de menţionat că, potrivit datelor oficiale, criteriul de atribuire a contractului este reprezentat de cel mai bun raport calitate-preţ.

Mormântul Pictat de tip Hypogeu

La rândul său, şi salvarea Mormântului Pictat de tip Hypogeu a dat emoţii tuturor în anul ce tocmai s-a încheiat. Primul anunț pentru contractul de „Servicii de proiectare (PT+CS+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie «Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu»“ a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice la data de 4.02.2019. Data-limită de depunere a ofertelor era 18.03.2019, valoarea totală estimată a contractului era de 4.557.343 de lei, iar durata contractului era de 24 de luni.

Totuşi, la momentul stabilit pentru deschiderea ofertelor, licitaţia a fost anulată. Motivul - similar cu cel care a dus la anularea licitațiilor pentru Edificiul Roman cu Mozaic: nu au existat ofertanţi.

Au trecut câteva luni bune şi, aproape când pierise orice speranţă, o nouă licitaţie a fost organizată de către Consiliul Judeţean pentru acest monument. Noul anunţ a fost publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice la data de 13 noiembrie 2019, cu data limită pentru depunerea ofertelor ziua de 16 decembrie, ora 15.00.

Din fericire, speranțele pentru salvarea acestui monument sunt mari întrucât, pentru Mormântul Pictat de tip Hypogeu au fost depuse oferte în cadrul celei de a doua licitații pentru atribuirea contractului. La momentul de faţă, procedura se află în faza evaluării tehnice a ofertelor.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, anunţul pentru contractul ce are ca obiect „Servicii de proiectare (PT + DDE), servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări aferente proiectului Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie” a fost publicat în data de 11.02.2019. Valoarea contractului este de 13.132.373,33 de lei. La momentul deschiderii ofertelor, fusese înaintată o singură propunere, din partea unei asocieri de firme. Totuşi, în urma analizării ofertei, Consiliul Judeţean Constanța a decis să anuleze procedura, pe fondul unor neînţelegeri.

Asocierea de firme însă a contestat decizia CJC de a anula licitaţia, adresându-se Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Ulterior, CNSC a admis contestaţia afaceriştilor şi a obligat CJC să reia procedura de atribuire. Chiar şi aşa, pe data de 12 noiembrie 2019, Consiliul Judeţean a fost obligat să anuleze din nou licitaţia. Potrivit declaraţiei făcute de preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, această măsură a venit ca urmare a faptului că ofertanţii înscrişi în cursă „au dificultăţi în a înţelege ce dotări trebuie să oferteze în această etapă a contractului de lucrări“. Cu aceeaşi ocazie, preşedintele CJC ne-a precizat că va fi organizată o nouă licitaţie în curând.

Una peste alta, anul 2019 a reprezentat un punct de răscruce pentru CJC în ce privește proiectele pentru salvarea monumentelor unice ale Constanței. O relatare ce încă nu s-a încheiat, o retrospectivă cu final deschis. În acest context, constănțenilor le rămâne să spere că se vor arăta profesioniștii interesați de contractele privind reabilitarea monumentelor și că fărâmele de istorie pe care acestea le reprezintă vor fi redate celor în drept să se bucure de ele.

Citește și:
Speranțe pentru Mormântul de tip Hypogeu. Care sunt afaceriștii ce își doresc contractul. Ce spune șeful CJC

A treia licitație, în decurs de un an Reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic, pusă din nou pe tapet

Licitaţia pentru Muzeul de Istorie rămâne anulată. A expirat termenul pentru contestaţii. Când se reia procedura
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii