Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa, gazda Black Sea and Balkans Security Forum Ambasadorul Sorin Ducaru - „Regiunea Mării Negre continuă să aibă o importanţă geopolitică mare pentru NATO“ (galerie foto)

ro

09 Jun, 2017 00:00 3164 Marime text
Timp de două zile, 8 - 9 iunie, Constanţa este gazda unui eveniment important în domeniul securităţii şi al relaţiilor internaţionale - Black Sea and Balkans Security Forum - 2017, organizat de Asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, Zona Metropolitană Constanţa şi Institutul Diplomatic Român.
 
La Constanţa, la complexul Del Mar din Mamaia, s-au reunit oficiali şi experţi români şi din cadrul NATO, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi de specialitate din SUA, Marea Britanie, Israel, Germania, Italia, Polonia, Olanda, dar şi din state ale zonei Mării Negre şi din Balcani, precum Turcia, Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Muntenegru. La forumul regional de securitate participă specialişti care vor dezbate, timp de două zile, provocările clasice şi emergente de securitate din zona Mării Negre şi regiunea Balcanilor.
 
Pe agenda evenimentului sunt incluse teme care se referă la securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acţiunile de război informaţional sau militarizarea regiunii Mării Negre. Oficialii români ce reprezintă instituţiile cu responsabilităţi în domeniul relaţiilor externe şi al securităţii naţionale, precum şi invitaţii din străinătate vor dezbate în sesiuni deschise, dar şi în panel-uri supuse regulilor Chatham House, temele de interes pentru securitatea României şi a zonelor învecinate. Partenerii acestei iniţiative îşi propun ca Black Sea and Balkans Security Forum să devină un eveniment relevant la nivel regional, care să creeze anual în România un cadru de dezbateri ample pe teme de securitate. Forumul beneficiază de susţinerea NATO, având cofinanţare din partea Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO.
 
Ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, a vorbit la începutul evenimentului despre noile ameninţări de securitate. „În ceea ce priveşte zona Mării Negre, nu cred că exagerez să spun că trecem printr-un context de securitate complexă şi îngrijorătoare. Ne referim la ameninţări şi provocări care au revenit. Am avut un punct de inflexiune cu anexarea Crimeii, cu evenimentele din Ucraina de Est, cu tendinţe tot mai mare de militarizare a zonei Mării Negre. Trecem printr-o perioadă cu provocări imergente. Nu ştim la ce să ne aşteptăm în viitor. Dacă ne gândim la peisajul ameninţărilor, putem spune că ne confruntăm cu impactul generat de interesele Rusiei. Rusia îşi sporeşte prezenţa în zonă, având interesul de a-şi consolida prezenţa militară în regiune. Acest lucru a fost bine analizat de NATO, mai ales după anexarea Crimeii şi în urma evenimentelor din Ucraina de Est. Amintim şi de Moldova, de Nagorno-Karabah, unde există o prezenţă militară ilegală a Rusiei.
 
Măsurile luate de NATO la Summitul din 2014 au dus la sporirea prezenţei NATO în România. Divizia de sud-est a NATO este susţinută de România. Cred că ritmul exerciţiilor din regiune va spori. Trebuie să menţinem dialogul politic, să facem schimb de date şi informaţii. Scopul nostru este să menţinem integrarea în NATO a acelor ţări care doresc să adere la alianţă. Regiunea Mării Negre continuă să aibă o importanţă geopolitică mare pentru NATO. Estre important pentru securitatea alianţei, deoarece această zonă este punctul de întâlnire dintre Europa şi Asia. De asemenea, şi Balcanii de Vest sunt importanţi pentru NATO. Cred că aceste două regiuni sunt puncte de inflexiune geopolitică, care trebuie să capteze atenţia NATO“, a declarat ambasadorul Sorin Ducaru.
 
Şi secretarul de stat Victor Micula a participat, ieri, la sesiunea de deschidere a evenimentului Black Sea and Balkans Security Forum. În cadrul alocuţiunii sale, acesta a salutat iniţiativa organizatorilor, care oferă un cadru propice pentru dezbateri aprofundate, deschise şi pragmatice privind interacţiunile dintre evoluţiile regionale şi securitatea euroatlantică. Secretarul de stat a prezentat o perspectivă extinsă asupra principalilor factori modelatori ai securităţii, ai stabilităţii şi ai dezvoltării din regiunile Mării Negre şi din Balcani, în ultimii ani, evidenţiind tendinţe importante comune acestor regiuni, cu efecte în planul strategic mai larg al stabilităţii europene şi euroatlantice.
 
El a accentuat cu precădere dimensiunea de securitate în sens cuprinzător, în contextul necesităţii unei implicări sporite a actorilor europeni şi euroatlantici în soluţionarea dificultăţilor cu care se confruntă regiunea, pentru apropierea progresivă a acesteia de UE (şi NATO, în anumite cazuri). Victor Micula a remarcat rolul special care îi revine României, în acest context. „Aceşti ani sunt decisivi pentru opţiunile politice interne şi internaţionale ale statelor din Marea Neagră şi din Balcani, precum şi pentru opţiunile externe care vizează Marea Neagră şi Balcanii. Din acest punct de vedere, România poate aduce o contribuţie majoră prin politica sa externă“, a spus Victor Micula.
 
În acest context, oficialul MAE a evidenţiat principalele repere ale acţiunii de politică externă a României în vecinătate, abordată în ansamblul său, şi a detaliat priorităţile externe prin prisma factorilor determinanţi pentru securitatea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest. Complementar aspectelor de securitate, a fost pusă în evidenţă valoarea economică a abordării integrate Marea Neagră - Balcanii de Vest, pentru asigurarea unei interconectivităţi sporite (în domeniul infrastructurilor de tranzit, al transportului energetic, dar şi al fluxurilor investiţionale sau digitale), benefică statelor din cele două regiuni, Uniunii Europene în ansamblul său şi vitală pentru dezvoltarea viitoare a României. El a reliefat totodată importanţa complementarităţii acţiunilor UE cu cele ale NATO, evocând potenţialul deosebit al acţiunii concertate a celor două organizaţii în regiunile aflate în atenţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii