Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenţei, recomandări în domeniul achiziţiilor publice (document)

ro

15 May, 2018 13:46 1370 Marime text
Autorităţile devin dependente de un singur furnizor/ distribuitor, în principal, la achiziţionarea de aplicaţii software dezvoltate la cerere şi de dispozitive medicale, a constatat Consiliul Concurenţei în urma "Studiului privind efectul de captivitate în achiziţii publice".
 
Astfel, autorităţile care achiziţionează aplicaţii software create pentru specificul activităţii lor, devin, de cele mai multe ori, captive pe termen lung de furnizorul acestora, deoarece orice dezvoltare ulterioară poate fi făcută doar de acesta.
 
Pentru a diminua efectul de captivitate, Consiliul Concurenţei susţine ca atunci când redactează caietele de sarcini pentru a achiziţiona aplicaţii, acesta ar trebui să conţină şi prevederi referitoare la livrabilele proiectului şi transfer de cunostinţe. Pe lângă soluţia software funcţională, beneficiarul se va asigura că îi vor fi furnizate şi alte Iivrabile conexe, cum ar fi documentaţie tehnică de proiect, codul sursă, documentaţia tehnică de utilizare, documentaţia de administrare şi operare, planuri de testare etc.
 
În urma studiului, Consiliul Concurenţei a constatat că şi la achiziţia echipamentelor medicale se întâmpină aceleaşi dificultăţi: atât consumabilele, cât şi piesele de schimb, trebuie să fie compatibile cu modelul de aparat deţinut de unitatea medicală. În caz contrar, pot apărea erori de funcţionare.

În acest sens, Consiliul Concurenţei recomandă ca unităţile medicate, atunci când redactează caietul de sarcini, să analizeze atent caracteristicile tehnice ale produsul pe care îl deţin, performanţa bunului care va fi cumpărat, costurile de mentenanţă post garanţie, precum şi costurile pieselor de schimb.

Studiului privind efectul de captivitate în achiziţii publice poate fi consultat în secţiunea "Documente".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii