Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Congres armanesc, organizat de Fundatia Andrei Saguna

ro

21 Nov, 2009 02:11 4299 Marime text
cap2.jpg„Congresul Internaţional al Aromânilor, desfăşurat la Tirana, în zilele precedente, marchează un moment important în revigorarea sentimentelor naţionale ale aromânilor din ţările de origine şi din ţările în care locuiesc"

În perioada 16 - 19 noiembrie, la Tirana a avut loc Congresul Armânesc „Armâni tu Uniunea Evropeanâ" (Aromânii în Uniunea Europeană), un proiect derulat de Fundaţia cultural-ştiinţifică aromână Andrei Şaguna, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Printre organizatori s-a numărat şi Societatea de Cultură Macedo-Română, Suţata Culturalâ a Armânilor Ditu Arbinişii şi Congreslu di Culturâ Macedo-Română Ditu Americâ.

Congresul a fost precedat de un Simpozion Ştiinţific Aniversar, care a marcat împlinirea a 130 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Română şi a 18 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Culturale „Aromânii din Albania".

aurel_papari_03.jpg„Sesiunea ştiinţifică aniversară a avut menirea de a oferifundamentarea pentru rezoluţia care a fost adoptată. Evenimentul a fost încununat de slujba de sfinţire a clopotului care a fost donat cu acest prilej de ÎPS Părintele Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, bisericii din Korcea", a precizat prof. univ. dr. Aurel Papari.

Moderatorul primei părţi a acestui simpozion a fost acad. Dan Berindei, iar partea a doua a fost coordonată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Lucrările Congresului Aromânilor au fost prezentate miercuri. În aceeaşi zi s-a redactat şi prezentat şi o Rezoluţie.

„Rezoluţia Congresului poate fi sintetizată în patru puncte, şi anume apelul către UE, apelul către statele balcanice, apelul către România şi condamnarea acelor demersuri neîntemeiate, prin care se solicită declararea aromânilor ca minoritate naţională în România, demers aberant şi dăunător atât intereseloraromânilor, cât şi românismului în ansamblu", a precizat Aurel Papari.

{mos_ri:Andrei Şaguna, Aurel Papari} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • caran 14 Dec, 2009 13:09 Mascarada "Congresul International al Aromanilor". Acesti domni ce realmente in urma unor spasme rationale si rataciri emotionale, se recomanda Reprezentantii Armanilor, sunt niste obscurantisti deviati de pe axele reale ale simturilor, ce au suferit teribile accidente psihice in urma carora, bandajati cu pansament din piele de râme rosii, au hotarat sa faca cateva valuri propagandistice pentru ROMANIA. Pentru ca se afla inca in COMA intretinuta de securitate, nu are rost sa spun decat un singur lucru: Suntem Makedoni ce au primit cultura latina, ne iubim stramosii. identitatea si nimeni niciunde pe aceasta planeta nu va putea sa ne modifice aceasta traire! Si recomand acestor DOMNI sa vina la cateva consultatii cu tinerii Macedoneni, pentru a intelege mai bine cum acestia isi iubesc identitatea!! Poate atunci vor iesi din COMA PROFUNDA care i-a transformat in niste maimute !!
  • MOCANU 09 Dec, 2009 13:39 IN ANUL 2006 IL CRITICATI SI ACAUM IL LAUDATI,AVETI MINTEA SCURTA...................
  • MOCANU 09 Dec, 2009 13:33 Rectorul Universitatii "Andrei Saguna", Aurel Papari, practica in continuare medicina, desi i-a fost interzis acest drept, in urma cu peste 20 de ani * Acest lucru s-a intamplat ca urmare a faptului ca doctorul Papari a incalcat grav deontologia medicala, fiind acuzat ca a profitat de una dintre pacientele sale, bolnava psihic * Papari si-a recunoscut fapta * Anii au trecut si s-a asternut tacerea peste gafa de proportii a lui Papari * Fostul medic a devenit rectorul unei institutila univ saguna s-a intamplat sa vina si profesori buni...care au fost apoi obligati,de pilda, sa includa in lucrarile lor, drept co-autor pe d-ra Seceleanu, totul, pana intr-o zi cand s-a dorit schimbarea autorului cu totul, in favoarea aceleiasi persoane amintite! Acei profesori si-au respectat educatia academica primita in centre universitare de prestigiu,cariera lor academica,si au demisionat pentru a inceta aceasta mascarada...Cine sunt profesorii care au ramas acum la saguna? Pensionari, colaboratori externi si fosti absolventi la saguna care se bucura de povestile pe care rectorul le povesteste in legatura cu aceste plecari...care mai de care mai plina de...mister, pe care el, doctorul psihiatru le rezolva (?!) Cei ce doresc sa faca intr-adevar alegeri inteligente legate de pregatirea lor profesionala, ramaneti departe de acest fals centru academic!!!!
  • MOCANU 09 Dec, 2009 12:33 Papari care a avut dosar penal ca si-a violat o pacienta?
  • SECELEANU 09 Dec, 2009 12:33 MI SE FACE GREATA DE MACHIDONUL ASTA SECURIST
  • Alexander 23 Nov, 2009 19:38 Rezolutia Pseudocongresului de la Tirana cere statelor “home-countries” ale armânilor “protejarea drepturilor etnice ale aromânilor la educaţie, serviciu religios şi mass-media în limba maternă”, de ce nu o cer si in România?. Nu cumva prin “limba materna” ei se refera la limba de la Bucuresti?. Cu siguranta ca DA. Adica aceiasi propaganda româneasca de peste 150 de ani, de exterminare a poporului adevarat makedon, un genocid pentru care România va trebui sa plateasca scump, candva. Un pseudo-congres, adica o adunare de “lândzits”, platiti de institutii din România care apara interesele nelegitime ale acestei tari. De ce atâta iubire pentru acest poporu a carui geneza este straina poporului român, de ce oare România nu-si salveaza copii pierduti din valea Timocului, din Basarabia sau din Ucraina. Despre ce istorie falsificata au vorbit adunaturile de la acest pseudo-congres? Este oare vorba de istoria si lingvistica politizata de la Bucuresti? Slava Domnului, sunt destui istorici si lingvisti de renume care au scris adevarata istorie, istorici si lingvisti pe care nu i-a tentat titlul de “Membru al Academiei Române”. De când o academie are dreptul sa acorde diplome de identitate pentru un individ sau grup de indivizi?. Chiar asa a ajuns biata Romanie, ca in academie sa se infiltreze atat de multi “excroci stiintifici”, servili ai securitatii neocomuniste?
  • makedonarman 22 Nov, 2009 23:59 Un “congres”, adica o adunare de vreo 20 de securisti,trimisi ai departamentului pentru relatiile cu rominii de pretutindeni(or fi vreo 100 de milioane in toata lumea, ca asa sunt rominii, nesatui de nationalism) cu o tema pompoasa,„Armâni tu Uniunea Evropeanâ, azâ ş-tu chirolu di mâni”. Greu sa intelegem de care Armâni este vorba,nu cumva este vorba de cele cateva cozi de topor din Albania, in frunte cu excrocul VANGHEL SHUNDI (o coada de topor rominesc, cel care trimite studenti la studiu in Rominia, cerandu-le 2.500 Euro pentru inlesnirea acestei tranzactii)? Vedem in poza cu cei aprox. 20 de participanti la … doamne dumnezeule..“Unul dintre cele mai importante evenimente ale ultimului deceniu”, si figurile de frunte ale securistilor de sorginte armâne…
  • Vlahos 22 Nov, 2009 16:42 De ce mqacedo romani si nu doar ARMANI? Cine l-a invitat pe turnatorul securist berindei la acest congres? Si nu in ultimul rand ce-a cautat "penalul" Dr.Papari la acest congres?
  • MIHAI 22 Nov, 2009 00:02 Congresul asta e o teapa de 2 lei,nu inteleg de ce e atat de mediatizat! Este doar o incercare de a fura fata mareului congresu a Armanilor organizat de Consiliul Armanilor din Moscopole. In rest, daca ne uitam pe liste,vedem doar oameni care au fost demonstrati ca fiind colaboratori cu securitatea, bolnavi psihic si tot felul de frustrati care nu mai au nici o legatura cu Armanii!
  • aromanul 21 Nov, 2009 21:27 Asta din fotografie nu e Papari care a avut dosar penal ca si-a violat o pacienta?
  • ucseer 21 Nov, 2009 11:39 Sa fie lipsit de semnificatie ca moderator a fost un turnator, colaborator zelos al Securitatii? Atat de zelos in cat nu a cutezat sa-si toarne chiar fiul? Ce ziceti aromani?!
  • Aylin 21 Nov, 2009 04:31 Mi se face greata cand il vad pe jegosu asta de 100 de ani, se da la studente intr-un mod scarbos,abuziv, trage de ele ca sa le treaca cate un examen, a mai facut si alte prostii pe la spitalul de nebuni pe unde era de suficient sa d-ai un serch pe google ca sa vezi cine e scarba asta de papari.