Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitatea elenă va inventaria clădirile greceşti din Constanţa Misterioasele imobile şi parfumul lor de epocă (galerie foto)

ro

28 Nov, 2013 00:00 4646 Marime text
Comunitatea elenă din Constanţa va demara, în curând, un proces de inventariere a caselor greceşti din oraş. Este vorba despre clădiri cunoscute care, deşi au fost construite chiar şi în urmă cu peste o sută de ani, au rezistat în timp.
Printre aceste case se numără Casa Theodor Russo, Casa Zafirios Kyriakou, Casa Constantinidi, Vila Şuţu, Casa Manicatide. Este de prisos să menţionăm că aici intră şi Biserica Elenă Mertamorfosis şi, bineînţeles, Teatrul Elpis. Potrivit reprezentanţilor comunităţii elene, este vorba, în total, despre aproximativ 50 de astfel de clădiri ale căror poveşti vor fi publicate în următorul volum din istoria grecilor din Constanţa.
Casa Manicatide din strada Nicolae Titulescu datează încă din 1899. A fost denumită aşa după numele comerciantului Take Manicatide, membru marcant al Partidului Conservator. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului H. N. Mangoianujn, în stil eclectic, cu elemente de decoraţie clasicizate.

Casa Theodor Russo a fost ridicată, în 1897, de grecul cu acelaşi nume, după planurile arhitectului Pelopidas Couppa. Situată pe strada Rosetti, construcţia are patru nivele şi mansardă.
Despre Casa Zafirios Kyriakou, de pe strada Ecaterina Varga, nu există însă prea multe date. Imobilul a fost ridicat de un comerciant grec.
În ceea ce priveşte Casa Constantinidi, aceasta a fost construită în 1905, în stilul staţiei - monument Karlplatz din Viena (opera lui Otto Wagner) şi are elemente Art Nouveau. Este situată pe strada Kogălniceanu (actualul sediu al Alianţei Franceze).

Cunoscuta Vilă Şuţu, ridicată la 1899 după planurile arhitectului Grigore Cerchez, a fost construită de numismatul Mihail Şuţu. Clădirea este amplasată pe stâncă şi este vizibilă din Portul Tomis. Interiorul imobilului are incluse săli decorate în stilul palatelor arabe, cu elemente specifice palatelor din Constantinopole. Interesant, tavanele sălilor sunt policrome, cu încrustări de motive florale. De asemenea, plafoanele sunt ornate cu stucatură.
Clădirea Teatrului Elpis, edificată de membrii comunităţii elene din Constanţa după planurile arhitectului francez L. Piver, a fost dată în folosinţă pe data de 20 decembrie 1898. Antreprenorul clădirii a fost de origine greacă, I. Vlahopoulos. La vremea inaugurării, sala teatrului era singura sală de festivităţi din Constanţa, cu pardoseală din parchet şi cu oglinzi mari ce acopereau pereţii laterali.

Nu mai puţin important, Biserica Greacă Metamorfosis a fost construită în perioada 1863-1867, după planurile arhitectului grec Ioan Teoharidis. De menţionat este că edificiul a fost finanţat de membrii comunităţii elene din Constanţa, dar a primit şi donaţii ale grecilor din alte oraşe ale Europei.
Toate aceste clădiri au un farmec aparte în Constanţa, atât prin poveştile lor, cât şi prin arhitectura deosebită. Pentru faptul că au traversat mai bine de un secol, ele au devenit veritabile „depozite” de istorie, mărturii încă vii ale vremurilor apuse.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii