Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compartiment de îngrijiri paliative, și la Constanța Ziua Mondială Hospice și a îngrijirilor paliative

ro

12 Oct, 2020 00:00 5630 Marime text
  • În data de 22 mai 2019, Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secţiei de Oncologie a SCJU, pe care constănţenii îl cunosc cu denumirea „Casa Soarelui”.
  • Termenul de îngrijire paliativă face referire la un tratament ce ameliorează durerile (simptomele) unei boli dificile pe o perioadă scurtă de timp.
 
În data de 12 octombrie 2019 este marcată la nivel mondial, în aproape 70 de țări, importanța îngrijirilor paliative.
 
Termenul de îngrijire paliativă face referire la un tratament ce ameliorează durerile (simptomele) unei boli dificile pe o perioadă scurtă de timp, fără a vindeca afecțiunea respectivă. 
 
Tratamentul acesta reprezintă ansamblul tratamentelor medicale și/sau chirurgicale, totalul îngrijirilor, toate susținerile psihologice și spirituale destinate să aline suferințele somatice și psihice, să amelioreze calitatea deficitara a vieții și să asigure respectarea demnității condiției umane oricărui bolnav, indiferent de diagnostic.
 
În data de 22 mai 2019, Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secţiei de Oncologie a SCJU, pe care constănţenii îl cunosc cu denumirea „Casa Soarelui”.
 
Orientativ, un ciclu de tratament va fi de maximum 21 de zile atât pentru pacienţii oncologici, cât şi pentru cei cu afecţiuni nononcologice grave, în stadii avansate. Din păcate, legislaţia nu a permis amenajarea de paturi şi pentru pacienţii copii, va trebui să ne gândim la o altă soluţie pentru aceştia”, a punctat, la rândul său, Cătălin Grasa, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
În şedinţa de Guvern din data de 7 iunie 2018, Executivul a aprobat hotărârea privind trecerea acestui obiectiv în domeniul public al Judeţului Constanţa, iar la data de 10 iulie 2018 a fost semnat între Direcţia de Sănătate Publică Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa protocolul de predare-primire a imobilului în care a funcţionat Casa Soarelui.

 Despre „Casa Soarelui“   


Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei.
Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament.

Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, potrivit şefei Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă.
 
După părerea specialiștilor, locul ideal pentru aplicarea demersului paliativ este acasă la bolnav, în mediul său familial și familiar. În cazurile extreme, îngrijirea acestor pacienți poate fi făcută în instituții de asistență medicală sau socială. Indiferent de locul aplicării tratamentului paliativ, trebuie să reținem că cei în aceasta situație au dreptul la confort psihic și somatic, au dreptul la respect, și așa cum toți avem „dreptul la sănătate“ și ei au „dreptul la afecțiune și umanism“. Se utilizează și în cazul bolnavilor de cancer sau orice alta afecțiune în stadiu avansat (terminal).
 
Biserica Ortodoxă Română oferă alinare celor aflaţi în astfel de suferinţe prin mai multe centre de îngrijiri paliative.
 
Citește și:
 
Lucrările de reabilitare au fost finalizate „Casa Soarelui“ din Constanţa îşi deschide porţile
 
Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” Constanța va fi redeschis mâine. Cât au costat lucrările de amenajare
 
A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici (galerie foto)
 
Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii