Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul Flotei s-a mutat. Ce se întâmplă cu sediul instituției declarat monument istoric (video)

ro

17 Mar, 2016 00:00 12564 Marime text
Comandamentul Flotei, unul dintre monumentele istorice ale municipiului Constanța, nu pare, ci chiar este părăsit.
Militarii, de la gradul de soldat până la gradul de viceamiral, s-au mutat în masă. Pe lângă ei desigur și salariații civili.

Problema este unde s-au mutat și de ce

Potrivit oficialilor Statului Major al Forțelor Navale și ai Comandamentului Flotei, activitatea s-a mutat de puțin timp în Constanța, pe strada Fulgerului, în sediul Academiei Navale.
Pentru cât timp nu se știe dar toată lumea speră să se termine ce este de făcut în așa fel încât Ziua Marinei 2016 să fie organizată din balconul tradițional, acolo unde stau oficialii de ceva ani de zile.

Lucrări ce se fac

În data de 27 februarie 2015, Primăria Municipiului Constanţa a emis Certificatul de Urbanism numărul 624 la solicitarea UM 02542, pentru imobilul din strada Remus Opreanu numărul 9, cazarma 477.
Adică exact despre clădirea la care facem referire. fostul sediu al Statului Major al Forţelor Navale UM 02150, acum Comandamentul Flotei.
Potrivit documentului eliberat de Primăria Municipiului Constanța se vor efectua „lucrări de intervenţie la pavilionul A din cazarma 477 Constanţa-Consolidare şi reabilitare pavilion A, reparaţii capitale pavilion B, reabilitare branşamente termoficare punct termic RADET, reabilitare reţea alimentare cu apă, reabilitare reţea canalizare, grup electrogen şi platforma betonată, racord electric subteran de joasă tensiune, refacere suprafeţe betonate, alei, parcări”.
Certificatul de Urbanism este valabil până la 27 februarie 2017.
La data de 27 noiembrie 2015 a fost depus, tot cu acest scop, și un anunț public privind emitere a acordului de mediu de către Agenția de Protecția mediului Constanța.

Monument istoric

Sediul Comandamentului Marinei Militare (cunoscut și ca Sediul Amiralității sau Comandamentul Flotei) este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Constanța.
 Impozanta clădire a fost construită de compania engleză „Danube and Black Sea Railway", condusă de John Trevor Barkley, companie care a construit şi linia ferată Constanţă - Cernavodă (1858 - 1860). Construcţia s-a realizat după planurile arhitectului Alexandru Hristea Orăscu, între anii 1879 - 1881, în stil neoclasic, cu frontoane, capiteluri şi statui decorative. A fost folosită vreme îndelungată ca hotel, iniţial numit „Terminus", apoi „Carol". Prima denumire se datorează faptului că aici era capătul liniei ferate care ducea „La vii", plaja oraşului de la sfârşitul secolului trecut. După primul război mondial, imobilul a fost preluat de Liga Navală „Yacht Club", apoi de Cercul Militar, iar între anii 1925 - 1927 devine cămin ofiţeresc. În anul 1958 este sediul unor întreprinderi locale şi din 1978 devine sediul Comandamentului Marinei Militare. Între anii 1924 - 1927 clădirea este supraetajată, iar intre anii 1982 - 1983 se restaurează, păstrându-se stilul neoclasic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii