Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colaborare între Primăria Mihail Kogălniceanu şi UDTTMR „Tătarii reprezintă o comunitate importantă la noi în comună” (galerie foto)

ro

17 Jun, 2013 00:00 4175 Marime text
Ediţia de anul acesta a Cupei Memoriale „Ali Erdurahan” la kureş de la Mihail Kogălniceanu s-a desfăşurat în prezenţa unor oaspeţi de seamă. O delegaţie de cinci reprezentanţi ai Asociaţiei Islamice din China, prezentă în această perioadă în România, a luat parte la evenimentul organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Mihail Kogălniceanu.

Tradiția luptelor tătărești - kureș a reînviat, la câțiva ani după Revoluția din 1989, și la Mihail Kogălniceanu. Cel căruia i se datorează acest lucru este președintele de la acea vreme al filialei UDTTMR Mihail Kogălniceanu, Ali Erdurahan. În semn de cinstire a memoriei fostului președinte, competiția de kureș de la Mihail Kogălniceanu poartă în prezent numele acestuia.
Astăzi, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mihail Kogălniceanu duc mai departe această tradiție, făcând o adevărată sărbătoare din fiecare ediție de kureș. Anul acesta, spectacolul luptelor din arenă a fost completat de cel artistic, între cele două categorii de kureș publicul spectator având ocazia să-i urmărească pe dansatorii ansamblurilor „Yıldızlar” și „Mini-Yıldızlar” ale filialei UDTTMR Mihail Kogălniceanu. Competiția s-a desfășurat pe două categorii, câștigătorii fiind: la tineret, locul I a fost adjudecat de Serhan Isleam (Valu lui Traian), pe locul doi clasându-se Ionuț Becheanu (Valu lui Traian), iar la categoria „Open”, locul I a fost ocupat de Denis Gelil (Valu lui Traian), pe locul II clasându-se Baiar Saledin (Moșneni).

Atât la prima categorie, cât și la cea de-a doua, premiile au fost înmânate de către primarul Ancuța Belu și președintele UDTTMR, Gelil Eserghep. Diplomele, cupele și premiile anunțate iniţial de organizatori au fost completate de premiile speciale, în bani, oferite de președintele Gelil Eserghep. Așa cum a precizat primarul Ancuța Belu, administrația locală s-a implicat şi ea financiar în organizarea evenimentului. „În ședință de Consiliu Local am aprobat o hotărâre pentru alocarea fondurilor necesare cumpărării premiilor. Este a șasea ediție a competiției de kureș de la noi pe care o susțin din postura de reprezentant al administrației locale, primii patru ani în calitate de consilier local, când am fost colegă în consiliu cu Demirel Caiali, președintele de atunci al filialei locale a UDTTMR, în prezent vicepreședinte al organizației la nivel național, iar acum, de doi ani, în calitate de primar îmi revine din nou bucuria de a lua parte alături de   comunitate la această frumoasă sărbătoare. Așa cum am mai spus voi susține și pe viitor comunitatea tătară în demersul său de păstrare a tradițiilor, pentru că tătarii sunt o comunitate foarte importantă la noi în comună, ei sunt parte a istoriei acestor locuri. Implicarea noastră, ca administrație locală, este cu atât mai motivată cu cât beneficiem şi de deschidere din partea noii conduceri a uniunii, reprezentată de președintele Gelil Eserghep, scopul nostru fiind acela de a avea o cât mai bună colaborare în vederea organizării a cât mai multe evenimente care să promoveze comunitatea și prin ea întreaga localitate”, a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu.

Președintele Gelil Eserghep a salutat, la rândul său,  colaborarea cu administrația locală din Mihail Kogălniceanu, dar și prezența unor oaspeți de seamă la eveniment: „Mihail Kogălniceanu este una dintre localitățile unde ne bucurăm de o colaborare foarte bună cu administrația locală, primarul de aici fiind receptiv la nevoile comunității și, putem spune, chiar un prieten al tătarilor. Sperăm ca și pe viitor să avem o colaborare cel puțin la fel de bună, având în vedere că avem numeroase proiecte pe care ne-am dori să le dezvoltăm împreună. Cât privește evenimentul de astăzi, acesta a fost unul aparte și prin prisma oaspeților prezenți. În această perioadă se află în România cinci reprezentanți ai Asociației Islamice din China care au acceptat invitația noastră de a fi prezenți la kureșul de la Mihail Kogălniceanu. Ne bucură și, în același timp, ne onorează prezența oaspeților din China care sperăm că își vor aminti cu plăcere de această vizită în România și vor face cunoscute, prin imaginile filmate la kureș, tradițiile tătarilor din Dobrogea și în rândul comunității lor”, a spus președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Una dintre Cupele Memoriale „Ali Erdurahan” de anul acesta va ajunge în China, conducerea UDTTMR înmânându-i o astfel de cupă unuia dintre liderii Asociaţiei Islamice din China, Guo Chengzhen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii