Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cityplex Lupul de pe Wall Street (galerie foto + video)

ro

27 Jan, 2014 00:00 3309 Marime text
După „Bandele din New York”, „Cârtiţa”, „Aviatorul” şi „Shutter Island”, echipa de succes Leonardo DiCaprio şi Martin Scorsese revine pe marile ecrane cu o peliculă fenomen.
Având ca reper bestseller-ul autobiografic cu acelaşi nume, carte scrisă de însăşi personajul principal Jordan Belfort, filmul este o interpretare perfectă ce a primit 5 nominalizări la Oscar, un premiu pentru „cea mai bună interpretare” şi o nominalizare pentru „cea mai bună comedie” la Globurile de aur.
 
Filmul spune povestea unui broker care şi-a trăit visul american în cel mai hedonist mod posibil, până când acesta s-a transformat în coşmar. Ca în orice poveste, personajul principal porneşte „de jos” de la un nivel în care fiecare dolar contează şi ajunge, prin diferite metode mai mult sau mai puţin legale, în scena în care încearcă să nimerească coşul de gunoi cu un număr considerabil de bancnote de 100 de dolari.
 
Desigur că în cazul unui asemenea mod de viaţă nu lipsesc excesele: filmul are mai mult de 80% scene cu sex, droguri şi alcool conturându-se fie în cadrul unor petreceri luxoase şi cât mai opulente, fie în viaţa de zi cu zi. Tentaţiile erau la tot pasul şi nu exista nimic pe care banii să nu cumpere. şi de aceea NU este recomandat persoanelor sub 18 ani!
Filmul urmăreşte în detaliu viaţa lui Jordan Belfort şi, mai târziu, a celorlalţi acoliţi ai lui (Jonah Hill, Jon Bernthal, P.J. Byrne, Jake Hoffman, Henry Zebrowski, Brian Sacca ) trecând prin toate registrele de la comedie nebună, la erotism şi suspans.
 
Adevăratul Belfort, ca şi cel interpretat de Leo DiCaprio, a fost fondatorul şi preşedintele unei firme de investiţii bancare Stratton Oakmont care a făcut o avere prin escrocarea unor investitori cu câştiguri nete ridicate printr-o strategie numită Kodak pitch. Prin această metodă a strâns milioane de dolari pe spinarea unor oameni creduli care voiau să se îmbogăţească peste noapte.
În urma câştigurilor fabuloase şi a profiturilor scandaloase(chiar şi pentru standardele ridicate de pe Wall Street) Stratton Oakmont a intrat în vizorul fiscului şi al celor de la FBI. Astfel, a fost descoperită strategia ilegală, dar de succes pe termen scurt pe care o abordau.
Belfort a pierdut totul după ce a fost arestat pentru fraudă, iar după 22 de luni de închisoare s-a reinventat devenind autor de discursuri motivaţionale.
 
Deşi controversat, filmul a strâns milioane de fani din lumea întreagă, dar şi critici din partea celor ce au fost escrocaţi de adevăratul „lup de pe Wall Street”. „În film nu vezi nimic din prejudiciul pe care Belfort l-a aduc oamenilor din juul lui şi a micilor investitori şi ce a însemnat acest lucru.”, a declarat unul dintre victimele adevăratului „lup”, Bob Shearin.
 
Iar dacă unii spun că filmul este dezamăgitor şi că este construit doar pe mitificarea stilului de viaţă hedonist a personajului principal, glorificând figura tulburătoare care trece de adevărata lui personalitate, ceilalţi susţin că filmul este demn de Oscar, în special pentru succesul pe care l-a avut în trecut echipa DiCaprio – Scorsese .
Nu există un model mai bun pentru latura neagră a capitalismului modern decât Jordan Belfort, susţine The Telegraph
Pe site-urile de speciaitate internaţionale, filmul primeşte nota 8,6 din 10, pe când site-urile româneşti îi acordă doar 8,4.
În Statele Unite ale Americii „Lupul de pe Wall Street” a fost lansat pe 25 decembrie 2013, iar bugetul a fost estimat la 100 milioane de dolari.
 
Puteţi vizualiza trailerul oficial:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii