Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Documente din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Familia regală și Dobrogea

ro

06 Dec, 2017 10:08 1597 Marime text
Trecerea în neființă a ultimului rege al României readuce în atenție legătura pe care familia regală a avut-o, de-a lungul istoriei milenare, cu Dobrogea, dar mai ales dragostea devotată pe care primul rege, Carol I, a demonstrat-o acestui colț de Românie, el fiind cel care inaugura Portul Constanța, construit tot la inițiativa sa.
 
În lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, în capitolul „Evoluția portului românesc”, redactat de Direcțiunea Serviciilor Porturilor Maritime Constanța, găsim: 
 

„După zece ani de lucru, la 27 Septemvrie 1909, s-a inaigurat cu mare solemnitate de către Regele Carol I, terminarea părților celor mai importante ale lucrărilor de apă și ale instalațiilor de export, când s-a pus în funcțiune prima magazie de silozuri. În acea zi, Regele Carol I, apăsând pe un buton, a pus în mișcare instalațiile magaziei cu silozuri, care au început să predea cereale la vaporul «Iași» al S.M.R. acostat în acest scop la cheiul silozurilor și care a fost primul vapor încărcat cu noile mijloace de export”.

 

„Costul lucrărilor de construcție a portului și a instalațiilor sale, afară de cheltuielile de întreținere și exploatare, se ridica la 31 decembrie 1927 la suma de 77.369.073 lei aur și sunt în curs de execuție, în anul curent, 1928, lucrări noi în valoare de 1.400.000 lei aur”.

 
Alte informații prețioase despre geneza Portului Constanța, pe care îl datorăm primului rege al României, găsiți AICI 
 
 
De asemenea, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța, la secțiunea „Constanța de ieri și de azi”, găsiți actul de naștere a podului „Carol I” de la Cernavodă, datorat aceluiași prim rege al României AICI

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.   

DREPTURI DE AUTOR 

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii