Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este constănţeanca Suzana Carp, tânăra decisă să câştige competiţia 10 pentru Europa „Am avut posibilitatea de a lucra în SUA şi în Anglia la terminarea studiilor. Am ales să revin în România”

ro

05 Mar, 2014 00:00 5034 Marime text
„Anul 2014 marchează un deceniu de când reprezint România cu onoare şi demnitate în medii internaţionale, trăind, lucrând şi învăţând în cinci ţări diferite ale lumii, dintre care patru membre ale Uniunii Europene. Viziunea mea optimistă şi încrezătoare atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană mi-a consacrat un loc social aparte în toate aceste locuri. Am lucrat atât în domeniul non-guvernamental, cu tineri din zone afectate de conflict şi sărăcie, precum şi în domeniul public (atât în România, cât şi în Regatul Unit)”, spune constănţeanca Suzana Carp, unul dintre semi finaliştii competiţiei „10 pentru Europa”.
 
Suzana Carp are 26 de ani şi a ajuns, la momentul actual, în semi finala „10 pentru Europa”, iniţiativă a Tineretului Naţional Liberal şi a Cluburilor Studenţeşti Liberale, susţinută de Partidul Naţional Liberal. Prin intermediul acestui concurs, PNL va aloca zece locuri pe listele electorale tinerilor competenţi motivaţi de o viziune inedită pentru Uniunea Europeană şi pentru România.
Prima etapă a competiţiei a constat în lansarea candidaturilor tinerilor interesaţi de această iniţiativă pe site-ul proiectului, www.10pentrueuropa.ro, unde aceştia au încărcat două filmuleţe, de aproximativ un minut, prin intermediul cărora descriu viziunea lor pentru România, precum şi strategia prin care intenţionează să transforme viziunea în realitate. Filmul Suzanei a prezentat România anului 2020 şi conţine interviuri cu persoane din ţări precum Franţa, Polonia, Cehia. Ideea original i-a adus Suzanei 487 de voturi online, rezultat care a clasat-o în semi finale. În această etapă, constănţeanca va organiza evenimente locale: dezbateri publice şi conferinţe de presă, atât în Constanţa şi Bucureşti, cât şi în Varşovia şi la Paris.
 
Suzana, spune-ne despre viziunea ta pentru România, cea despre care ai vorbit în campanie.
 
Viziunea mea pentru România este, implicit, o viziune pentru Uniunea Europeană, întrucât în acest moment cele două depind una de cealaltă. Astfel, viziunea mea pentru România este cea a unei Românii puternice, cu un cuvânt important de spus în politica europeană, dar mai ales a unei Românii europene, în care cetăţenii să simtă că fac cu adevărat parte din ceea ce astăzi este cea mai mare piaţă economică din lume, Uniunea Europeană, fiind, de asemnea, a doua economie ca mărime pe plan mondial. Mi-aş dori ca acest lucru să se simta în România şi ca România în sine să devină unul din motoarele ce contribuie la menţinerea acestei economii acolo unde este. Astfel, viziunea mea politică poate fi rezumată în câteva cuvinte ca fiind: o Românie puternică pentru o Uniune Europeană mai puternică.
 
În ce măsură formaţia ta universitară te-ar ajuta în ipoteza obţinerii unui mandat în Parlamentul European?
 

Ceea ce ma recomandă cu adevărat pentru această poziţie, cea de europarlamentar, nu este neapărat formaţia mea universitară, deşi aceasta în sine, definindu-se în locuri diferite precum Statele Unite ale Americii, Irlanda de Nord, Paris, Oxford, Varşovia, mi-a dezvoltat capabilităţi de negociere şi de raţionament şi acţiune politică pe care nu aş fi putut spera să le dezvolt altfel. Anul 2014 marchează zece ani de la începutul parcursului meu internaţional, întrucat în 2004, la vârsta de 16 ani, am fost selectată de Comitetul Naţional Român de Selecţie pentru Colegiile Lumii Unite să reprezint România pentru o perioadă de doi ani în cadrul acestei instituţii internaţionale amplasate în New Mexico, Statele Unite. Aceste oportunităţi sunt însă valoroase prin prisma legăturii lor cu România, prin faptul că am putut să îmi reprezint ţara în atâtea medii diferite şi că am încercat mereu, la fiecare reîntoarcere, să împart din experienţele mele cu cei cu care am intrat în contact în România.

Am încercat şi am reuşit în multe privinţe să dispersez aceste experienţe pentru a aduce aceste locuri din lume înspre România, nu numai a prezenta România în exterior. Un bun exemplu ar fi Şcoala de Vară pentru educaţie, pentru democraţie, pe care am iniţiat-o şi coordonat-o în comuna Comana, prin care am încercat, prin metode din teatru şi educaţie non-formală, pe care le-am învăţat în Statele Unite, să introduc adolescenţii din mediul rural românesc în sfera conceptelor fundamentele politice, cum ar fi drepturile omului, Constituţia României, structura administraţiei publice româneşti, conceptualizarea proiectelor de acţiune communitară ca metodă de abordare a problemelor locale etc.
În plus, am lucrat atât în domeniul non-guvernamental, cu tineri din zone afectate de conflict şi sărăcie, precum şi în domeniul public (atât în România, cât şi în Regatul Unit). Cunosc deosebit de bine problematica europeană, politicile, instituţiile şi Dreptul European cum, de asemenea, cunosc politicile publice alternative urmate de diferite ţări, precum şi metodele de success, dar şi pe acelea ineficiente.
Dincolo însă de experienţa profesioanală, parcursul academic sau proiectele desfăşurate până acum, ceea ce mă recomandă pentru acest proiect sunt determinarea şi puterea interioară, pasiunea pentru îmbunătăţirea imaginii României în exterior şi încrederea într-o Uniune Europeană a cetăţenilor europeni.
 
Ce ai de gand sa faci pentru a ajunge în marea finală a competiţiei 10 pentru Europa?
 
Pentru a ajunge în ultima etapă a competiţiei 10 pentru Europa urmează să organizez două evenimente în Romania, dintre care unul în Constanţa şi altul în Bucureşti, precum şi două evenimente în afara României (unul în Varşovia, oraşul în care îmi desfăşor momentan cercetarea pe tema Politicii Europene de Vecinătate faţă de ţările din Parteneriatul Estic). Evenimentul din Constanţa, intitulat „2014 - Anul relansării României - Dezvoltare economică şi comunitară, rolul fondurilor europene” va avea loc pe data de 9 Martie 2014 în Aula Bibliotecii Judeţene din Constanţa şi este un eveniment deschis pentru public, în care vor fi invitaţi diferiţi actori societali cu experienţă în domeniul fondurilor europene, oameni din mediul de afaceri, reprezentanţi ai domeniului ONG, precum şi personaje cheie din politica românească.
 
Ce te-a determinat să intri în competiţia „10 pentru Europa?"
 
Am fost absolut încântată să aflu că există în România o astfel de competiţie corectă şi transparentă pentru a deschide tinerilor drumul spre Parlamentul European. O astfel de iniţiativă lipseşte în ţări ale Uniunii ce sunt considerate mai dezvoltate pe plan politic şi consider că exact un astfel de proiect este necesar în România, pentru a permite intrarea persoanelor noi în mediul politic, pe baza competenţelor, abilităţilor şi a viziunii lor. Am prieteni şi colegi din toate ţările Uniunii Europene implicaţi în mediul politic din ţările lor şi cu toţii au fost miraţi să afle că România este o ţară atât de avansată din acest punct de vedere, iar pe viitor vor încerca şi ei să promoveze o astfel de competiţie în ţările lor. Ideea unei competiţii mi se pare excelentă, iar fiind de formaţie liberală şi cu o educaţie anglo-saxonă cred cu tărie în competivitate ca mod de alocare eficientă a resursei umane la nevoile societale, aşadar mă bucur să văd acest mecanism translatat în domeniul politic. De asemenea, apreciez calitatea probelor gândite şi profesionalismul staff-ului ce coordonează această campanie. Cel mai important însă, mi s-a parut o oportunitate pentru a mă motiva în organizarea de evenimente locale, prin care să reunesc persoane diferite din societate, pentru că ,de fapt, aceasta este estenţa democraţiei şi tocmai ea lipseşte aproape cu desăvârşire în România. Dialogul între actorii economici, sociali, politici şi non-politici stă la baza civilizaţiei europene şi la baza unei sfere publice în care informaţiile privind evenimentele contemporane să poată să circule şi să fie dezbătute de societate. Mă bucur că fac parte din această competiţie şi sper să văd cât mai multe persoane prezente la evenimentul de pe 9 martie, la Biblioteca Judeţeană Constanţa.
 
Iar acum, ultima intrebare: de ce tu, Suzana? De ce te-ar vota lumea pentru poziţia de europarlamentar?
 
Pentru că reprezint acea „nouă generaţie” despre care se vorbeşte din anii 1990 fără încetare. Pentru că îmi iubesc ţara şi pentru că mi-am asumat responsabilitatea reprezentării ei în exterior ca fiind misiunea mea persoanală de peste zece ani, neuitând să revin în Constanţa, în România şi încercând, în fiecare vizită, să mă implic cumva în mediul de aici, fie prin activităţi de voluntariat, prin slujbe de vară, prin stagii de trei luni, plătite şi neplatite.
Pentru că deşi am avut posibilitatea de a lucra în Statele Unite şi în Anglia la terminarea studiilor, am ales să revin în România, unde a durat multe luni până mi-am gasit un loc de muncă, deoarece mi s-a spus că sunt ‘supracalificată, însă nu am renunţat, iar în timpul căutării am iniţiat şi implementat propriul meu proiect pentru ameliorarea unei probleme societale pe care am identificat-o ca fiind cheie.
Pentru că pot fi acel tânăr politician de care România are atât de multă nevoie în exterior, pentru că m-aş lupta pentru îmbunătăţirea statutului României în Uniunea Europeană făra încetare şi, într-un final, cu succes şi nu în ultimul rând, pentru că pot aduce Europa acasă, aşa cum am făcut-o de multe ori.
Îmi doresc să văd tinerii români având şansa să schimbe şabloanele societăţii pentru a permite o dezvoltare armonioasă a acestei ţări, acum, la împlinirea unui sfert de secol de la prăbuşirea comunismului, iar pentru a îmi implini visul încerc să fiu chiar eu un astfel de tânăr.
Ne trebuie în sfârşit o schimbare de paradigmă şi ştiu că eu pot contribui la această misiune de care România are nevoie, precum are nevoie de apă şi soare, dar şi de cetăţeni mai implicaţi şi de politicieni mai responsabili.
 
Suzana Carp a absolvit, în 2006, Colegiul Lumii Unite (United World College), NM (SUA), iar în mai 2010 - Earlham College, Richmond, IN (SUA), Bachelor of Arts, Studii Politice şi Internaţionale. Un an mai târziu, constănţeanca termină American Graduate School, Paris, obţinând European Diplomacy & Politics summer school. În iulie 2011, Suzana Caprd devine Master of Science Migration Studies la Oxford University. Din luna august a anului trecut, tânără de 26 de ani studiază la Colegiul Europei din Varşovia Dreptul instituţional european, Integrare economică europeană, Fonduri Europene şi Relaţii Externe ale UE cu ţările din vecinătate şi Politica energetică a UE, în cadrul Master of Arts in European Interdisciplinary Studies.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii