Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Charlie Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri de cinema ale secolului XX, s-a născut pe 16 aprilie

ro

16 Apr, 2021 13:33 1570 Marime text
  • Charlie Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri de cinema ale secolului XX, s-a născut la Londra, în Marea Britanie, la data de 16 aprilie 1889.
  • Astăzi se împlinesc 132 de ani de la nașterea sa.

Charlie Chaplin a fost un actor, comediant și regizor englez, conform Wikipedia.org.

Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator). Deşi nu avea studii muzicale, a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni şi compozitori.

Părinții lui erau animatori; tatăl său era vocalist și actor, iar mama lui era cântăreață și actriță.

Charlie Chaplin a fost nevoit să renunţe la şcoală şi, la vârsta de zece ani, deja juca în spectacole.

Chaplin nu a prea vorbit despre tehnica lui de a face filme, susținând că ar fi ca și cum un magician și-ar dezvălui propriile iluzii.
În ceea ce priveşte viaţa personală, a fost căsătorit de patru ori. Prima sa soţie s-a numit Mildred Harris. Când avea 35 de ani, Charlie Chaplin s-a recăsătorit cu Lita Grey, care avea 16 ani. Ultima soţie, Oona, fiica marelui dramaturg Eugene O'Neill, i-a dăruit opt copii.
 
Starea de sănătate a lui Chaplin a început să se deterioreze spre sfârşitul anilor '60, după terminarea filmului „A Countess from Hong Kong”. În 1977, se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile. Chaplin a decedat, în somn, în ziua de Crăciun, în 1977. Printre admiratorii lui s-au numărat George Bernard Shaw, Marcel Proust, Sigmund Freud şi Albert Einstein.

Sursa foto: Facebook.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii