Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Cine pleacă și cine preia comanda. Despre noul comandant

ro

04 Aug, 2017 02:31 14501 Marime text


Astăzi, generalul-maior Marius Harabagiu va preda comanda Statului Major al Forţelor Terestre generalului de brigadă Ovidiu Uifăleanu, în cadrul unei ceremonii militare care va avea loc începând cu ora 08.30, la sediul SMFT.

 

La activitate vor participa ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul Forţelor Terestre.


Generalul-maior Marius Harabagiu a preluat, lla 3 aprilie 2017, comanda Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) de la generalul-locotenent Dumitru Scarlat, acesta devenind reprezentant militar al României la NATO și Uniunea Europeană, și a trecut în rezervă, începând cu 1 august, prin decret semnat de președintele României Klaus Iohannis.
 

După ceremonie, în jurul orei 09.30, ministrul Țuțuianu va susține o conferință de presă pe teme de actualitate.


Despre noul commandant al Forțelor Terestre
 
Generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanun, actualul commandant al Comandamentului Național de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) s-a născut la 30  Iunie 1969 la Cîmpia Turzii. După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri Activi Tancuri și Auto în anul 1990, a îndeplinit funcțiile de comandant de pluton, comandant de companie și ofițer de stat major la Regimentul 6 Tancuri și Batalionul 52 Tancuri.

În aceeași periodă a absolvit Cursul de perfecționare pentru comandanți companii tancuri în 1993, și Cursul de pregătire mobilizare în 1997.
Între anii 1999 și 2001, a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme.
După absolvire a îndeplinit funcția de ofițer de statul major al Comandamentului Brigăzii 6 Tancuri până în anul 2004 când a fost mutat în Statul Major General.

În anul 2005 a absolvit cursul postuniversitar de perfecționare pentru Operații în Sprijinul Păcii și Operații de tip CIMIC, PSYOPS, INFOOPS, Umanitare și Mass Media.



În anul 2006 a fost numit comandant al Batalionului 812 Infanterie structură pe care a comandat-o în perioada 05.01-19.07.2007 în teatrul de operații Afganistan.

În perioada 2009-2012 a  îndeplinit funcții în Comandamentul Diviziei 4 Infanterie și Comandamentul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ca șef al operațiilor și instrucției perioadă în care a urmat și cursurile  Colegiului de război – trupe de uscat în Statele Unite ale Americii.

În anul 2012 a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului operațiilor în cadrul Combined Team Zabul din teatrul de operații Afganistan fiind înaintat la excepțional pentru rezultate deosebite în îndeplinirea funcției la gradul de colonel.

Pe parcursul anului 2013 a fost împuternicit și mai apoi numit în funcția de locțiitor al comandantului la Brigada 282 Infanterie Mecanizată, iar la 24 februarie 2014 a preluat comanda Brigăzii 81 Mecanizată unde a fost promovat la gradul de general de brigadă.

La 01 Septembrie 2015 a fost numit la comanda Comandamentului Multinațional de Diviziei Sud-Est.

Distincțiile și decorațiile Gl.bg. Ovidiu UIFĂLEANU includ : Insigna “Participant la Misiuni în Străinătate”, Emblema de onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și  Statului Major General, Semnul onorific “ În Serviciul Patriei” pentru 25 ani, Ordinul “Virtutea Militară” în grad de cavaler, Emblema de merit “În slujba Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Titlul onorific de “Militar Veteran”.

Despre Statul Major al Forțelor Terestre
 
Sstatul major al Forțelor Terestre are în subordine:
:
- Brigadă de luptă
- Brigăzi sprijin luptă
- Centre şi batalioane sprijin luptă şi sprijin logistic
- Bază logistică
- Regiment R.A.A.
 
- DIVIZIA 2 INFANTERIE:
- Brigăzi de luptă
- Regimente Artilerie Mixtă
- Regiment R.A.A.
- Bază logistică
- Batalioane sprijin luptă şi sprijin logistic
 
- DIVIZIA 4 INFANTERIE:
- Brigăzi de luptă
- Regiment Artilerie Mixtă
- Regiment R.A.A.
- Bază logistică
- Batalioane sprijin luptă şi sprijin logistic
 
- STRUCTURI DE ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI INSTRUCŢIE:
- Academia Forţelor Terestre
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri
- Colegii naţionale militare
- Şcoli de Aplicaţie
- Centre şi baze de instruire
- Batalion de instrucţie.
 
Sursa foto: www.mndse.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii