Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie să ştie o primărie care doreşte rezilierea contractului de delegare cu RAJA SA Constanţa (documente)

ro

28 May, 2016 00:00 2217 Marime text
În cazul în care o unitate administrativ-teritorială îşi exprimă intenţia de a se retrage din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Canal Constanţa şi, implicit, de a rezilia contractul de delegare cu RAJA SA Constanţa, aceasta trebuie să ţină cont de mai multe clauze.
 
În primul rând, primăria respectivă trebuie să achite clauza de răscumpărare către RAJA SA, conform contractului de delegare, care presupune răscumpărarea tuturor investiţiilor din fonduri proprii operatorului, dar şi din fonduri europene, precum şi o cotă parte din marja profitului nerealizat pe perioada de timp rămasă până la încheierea valabilităţii contractului de delegare semnat.
 
„Dacă o unitate administrativ-teritorială doreşte să rezilieze contractul cu noi, aceasta este obligată să ne achite suma investiţiilor înmulţită cu 2,5“, a explicat, ieri, directorul general al societăţii RAJA Constanţa, în contextul inaugurării staţiei de epurare de la Medgidia.
 
O altă clauză se referă la cheltuieli legate de mentenanţa şi funcţionarea sistemului (energie electrică, plata către Apele Române, salarii, utilaje). La acestea se adaugă obţinerea licenţei de operator pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare; obţinerea avizului ANRSC pentru tariful practicat; monitorizarea şi asigurarea calităţii apei potabile conform normelor legale în vigoare; realizarea investiţiilor din fonduri proprii, investiţii ce trebuie făcute în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, ce prevede obligativitatea ca, până la sfârşitul anului 2018, toate localităţile să aibă sisteme de canalizare şi staţii de epurare conforme, în caz contrar riscând să plătească, zilnic, până la conformare, amenzi ce vor fi suportate din bugetele locale.

Tariful pentru apă potabilă, practicat de RAJA SA, pe locul 17 la nivel naţional

La ora actuală, singurul operator regional din România care nu încasează apa pluvială este RAJA SA. Neîncasarea acestui serviciu a dus la o scădere a facturilor cu aproape 10%. În aceste condiţii, tariful pentru apă potabilă practicat de RAJA SA Constanţa se situează pe locul 17 la nivel naţional. În acest tarif intră cofinanţarea pentru proiectele europene, plata către Apele Române pentru folosirea surselor de apă, cheltuieli legate de energie, mentenanţă şi dezvoltarea sistemului, dar şi cel mai important lucru – cheltuieli legate de tratamentul sanitar şi de monitorizare a calităţii apei potabile livrate. Pe lângă monitorizare şi sute de analize făcute zilnic de către RAJA în laboratoarele acreditate RENAR, există un supracontrol al calităţii făcut de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa. Astfel, inspectorii DSP Constanţa recoltează probe din toate sursele de apă, dar şi de la nivelul reţelelor de distribuţie, pe care le analizează în laboratoarele proprii.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta două adrese - una de la Administraţia Naţională Apele Române şi una de la Ministerul Fondurilor Europene - având ca subiect respectarea directivelor europene relevante din sectorul de apă şi apă uzată, asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii