Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spun reprezentanții Șantierului Naval Damen Mangalia despre poluarea acvatoriului portuar

ro

10 Jun, 2021 15:11 1251 Marime text
  • Poluare la Șantierul Naval Damen Mangalia.

Șantierul Naval Damen Mangalia a emis o declarație oficială, referitoare la situația semnalată în 8 iunie, după ce Sindicatul Navalistul a sesizat Garda de Mediu, privind poluarea apei mării, din zona docurilor de reparații nave. 

Comisarii au constatat că în apa din acvatoriul portuar s-au antrenat reziduuri pe timpul andocării unei nave aflată la reparații în docul nr. 3. Apa folosită la inundarea docului a fost scoasă cu ajutorul pompelor, astfel încât șlamul depus pe fundul docului a fost antrenat, formându-se o spumă amestecată cu nămol. 

Iată comunicatul integral:

„Cu privire la un incident de mediu care ar fi avut loc în incinta societății Damen Shipyards Mangalia S.A. în data de 08.06.2021, dorim să facem următoarele precizări:

  • În urma verificărilor întreprinse pe teren, în regim de urgență, de către responsabilii din cadrul organizației de resort, respectiv departamentul de Securitate si Sănătate în Muncă si Mediu, s-a constatat existența, în proximitatea docurilor, a unei pete de culoare mai închisă, care a apărut în momentul scoaterii apei din doc, cu ocazia andocării unei nave aflate la reparații;
  • Apa folosită la inundarea docului a fost scoasă cu ajutorul pompelor, antrenând totodată nămolul care fusese depus pe fundul docului în momentul inundării acestuia, fapt care a condus la formarea unei spume amestecate cu nămol;
  • Cu toate acestea, desi personalul nostru a întreprins toate măsurile de preventie, din păcate, cu ocazia operațiunilor de sablare efectuate în data de 08.06.2021 în docul 3, și din cauza rafalelor de vânt din timpul acestora, pe luciul apei s-au depus particule fine de grit, fapt constatat de altfel și de inspectorii Gărzii de Mediu cu ocazia controlului efectuat.
  • Mai mult, în cadrul societății sunt întreprinse în permanență măsuri menite a preîntâmpina apariția unor poluări accidentale, după cum urmează:

− după andocarea fiecărei nave, acvatoriul portuar din fata porților docurilor este protejat în permanenţă cu baraje limitatoare de reținere, tocmai pentru a limita eventuale poluări;

− totodată, porțile docurilor sunt prevăzute cu un sistem de pulverizare cu apă, ce împiedică dispersia particulelor de praf/ vopsea (anexat planșa foto);

− în timpul operațiunilor de sablare ale navelor andocate, de-a lungul docului se montează plase de protecție pentru reținerea particulelor de praf de grit în atmosferă.

− înaintea fiecărei operațiuni de inundare a docurilor în vederea lansării navelor se efectuează o curățenie generală, pentru a preîntâmpina poluarea apei.

Important de reținut este faptul că acest incident nu are efecte asupra acvatoriului portuar și nu prezintă riscuri pentru mediu, Șantierul Naval Damen Mangalia angajându-se imediat să curețe luciul de apă identificat cu pelicula ce conține particule rezultate din procesul de sablare.

Șantierul Naval Damen Mangalia își reiterează angajamentul pentru o abordare sustenabilă și durabilă pentru mediu în beneficiul comunității locale, și, totodată, pe această cale, dorim să vă asigurăm de întreaga noastră deschidere şi colaborare, pentru clarificarea tuturor aspectelor care pot apărea la un anumit moment în spațiul public și au legătură cu societatea noastră”. 


Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 30.000 lei. De asemenea, au fost impuse măsuri de remediere și de conformare cu cerințele legale.

Citește și: Poluare la Șantierul Naval Damen Mangalia! A fost sesizată Garda de Mediu (galerie foto) 
Amendă pentru Șantierul Naval Damen Mangalia, în urma poluării mării

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii