Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spun oamenii de știință despre aplicarea uleiurilor esențiale la câini?

ro

08 Mar, 2021 09:46 2923 Marime text


Cu siguranță ați auzit despre proprietățile curative ale uleiurilor esențiale naturale, dar știați oare că acestea nu sunt folosite numai pentru oameni? S-a descoperit că administrarea uleiurilor esențiale la câini, în doze mici, poate ajuta la reducerea anxietății, stresului, stimularea sistemului imunitar și ameliorarea simptomelor multor probleme de sănătate de care suferă aceste animale.

Beneficiile uleiului esențial de tămâie

Uleiul esențial de tămâie ajută în promovarea sănătății animalelor. Conform unui studiu publicat în Natural Medicine Journal, uleiul de tămâie reduce durerea, simptomele de osteoartrită, inflamația acută, mai ales dacă este asociat cu turmeric.
Alte studii ale cercetătorilor arată că uleiul de tămâie are efect benefic asupra sistemului imunitar, ajută în tratamentul cancerului, în reducerea anxietății, ameliorarea durerii.
Tămâia este cunoscută pentru efectele sale de a relaxa mintea; s-a descoperit că activează părți din creier legate de fericire. Tămâia are proprietăți antidepresive și poate induce sentimente de liniște și calm. Poate avea acest efect și la animale, le va induce o stare de calm, ceea ce va îmbunătăți starea lor interioară.
Uleiul esențial de tămâie se utilizează în doze mici. Câinele va putea inspira acest ulei în siguranță. Există și varianta de a aplica doar 1-2 picături de ulei în mâncarea sa.

Cum ajută uleiul esențial de lavandă la animale?


Uleiul de lavandă este cel mai renumit și folosit ulei esențial la oameni și poate fi utilizat pentru multe afecțiuni la animale (de ex. la câini, la cai). Acest ulei natural are efect calmant și poate ajuta în multe probleme de sănătate, precum: stări de nervi, neliniște, răni, mâncărime, eczeme, mușcături de insecte. Are proprietăți antibacteriene, regenerante, calmante.
Câinele poate inhala sau ingera acest ulei fără probleme, nu are efecte secundare. Recomandat este să se folosească în doze mici, cel puțin pentru început, pentru a vedea rezultatele, reacțiile lui. Se poate adăuga o picătură de ulei de lavandă în apa de băut sau în hrana câinelui.
Uleiul esențial de lavandă ajută și la eliminarea puricilor la câini, se masează blana cu 2 picături de lavandă. 
Cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de lavandă stimulează beneficiile uleiului CBD pentru câini, care ajută în ameliorarea simptomelor de artrită, cancer, tulburări autoimune, durere, anxietate.
Aceste uleiuri pot fi folosite în tratamentul unor boli grave la câine, dar înainte de a aplica acest plan, este bine de discutat și cu medicul veterinar despre problemele de sănătate ale animalului.

Care sunt beneficiile uleiului esențial de eucalipt la animale?


Acest ulei este recomandat pentru animale în caz de suprasolicitare, sau tulburări circulatorii. Are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, analgezice și poate ajuta și la eliminarea puricilor. Este eficient în afecțiuni respiratorii, diferite infecții, tuse, răceală. Reduce febra și întărește sistemul imunitar. Este bun în combaterea bolilor de piele, vindecă tăieturile, arsurile, alungă insectele. 
Uleiul de eucalipt este și un bun antidot în tratamentele homeopatice.

Alte aspecte importante despre uleiurile esențiale

În general, uleiurile esențiale se utilizează în doze mici la animale. Trebuie să lăsați animalul să se obișnuiască cu ele, deci se începe cu o picătură. Ideal este să alegeți doar uleiuri esențiale de calitate și să vedeți reacția animalului la prima utilizare, la aroma uleiurilor. Acesta trebuie să se simtă confortabil.
Pentru prima dată, puteți folosi o picătură de ulei în jurul animalului, aplicați de exemplu pe mâini și lăsați animalul să miroase, să-i vedeți reacția. Dacă pare neliniștit, este clar că trebuie să-l lăsați să se obișnuiască cu uleiul respectiv. Dacă totuși îl respinge, probabil este mai bine să renunțați la acel produs, chiar dacă este natural.  
Recomandat este să nu folosiți ulei esențial la câini mici, respectiv la pui. La câinii adulți se folosește 1-5 picături și în general este bine ca uleiul esențial să fie diluat 75% cu ulei vegetal (cum este uleiul de floarea-soarelui). Cu cât animalul este mai mic, cu atât uleiul esențial ar trebui mai mult diluat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii