Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se întâmplă cu cei care emit avize psihologice false pentru șoferii profesioniști. Ordin publicat în Monitorul Oficial

ro

23 Mar, 2019 00:00 1849 Marime text
De multe ori a fost adusă în atenția opiniei publice situația în care diverși șoferi nu erau apți psihologic, dar aveau aviz de la diverse instituții de avizare. Astfel, Ministerul Transporturilor a emis un ordin prin care sunt reglementate aceste practici libere pentru evaluatorii psihologici, prin care sunt impuse atât obligații, cât și clarificarea privind sancțiunile pentru aceștia.
 
În Monitorul Oficial al României a fost publicat, la data de 21 martie, prin ordinul nr. 222 din Partea I, ordinul Ministerul Transporturilor privind aprobarea normelor pentru stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, adăugare de noi categorii și în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, autorizarea și aplicarea sancțiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor și condițiilor privind acordarea acestuia, precum și tarifele pentru eliberarea autorizației în vederea realizării evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto și vizarea anuală a acestuia.
 

Autorizarea evaluatorilor

 
Potrivit documentului menționat, evaluarea psihologică se finalizează prin eliberarea avizului psihologic apt sau inapt. Personalul împuternicit de către structura medicală din Ministerul Transporturilor va verifica dosarele de autorizare cu privire la îndeplinirea condițiilor necesare realizării activității de evaluare psihologică specifică obținerii permisului de conducere auto și va încheia un proces-verbal de verificare a concordanței documentației transmise cu ceea ce se regăsește în teren, complet olograf. În termenul de 45 de zile de la înregistrarea solicitării și în baza verificării realizate, structura medicală din Ministerul Transporturilor va propune conducerii ministerului aprobarea eliberării unui certificat de autorizare pentru psihologul cu drept de liberă practică în vederea realizării de către acesta a evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto sau va propune respingerea solicitării de autorizare.
 
Personalul împuternicit de către structura medicală din Ministerul Transporturilor va verifica dosarele pentru avizare cu privire la menținerea condițiilor care au stat la baza autorizării și a respectării reglementărilor legale privind efectuarea examinărilor psihologice ale persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie și va încheia un proces-verbal de verificare a documentației.
 

Sancțiuni pentru evaluatori

 
Aceste autorizații pentru evaluatorii psihologici sunt verificate de către organele de control care decid dacă este necesară suspendarea activității. Astfel, structura de verificare din cadrul MT poate emite autorizația sau sancționa prin avertisment scris cu termen de remediere a neconformităților în maximum 30 de zile sau sancționarea prin suspendarea autorizației pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, se poate suspenda autorizația pentru 6 luni dacă se refuză punerea la dispoziție a documentelor în cadrul unui control.
Pentru un an se aplică dacă nu se alocă un timp minim de 60 de minute pentru evaluarea psihologică a pacientului sau se eliberează un aviz psihologic neconform reglementărilor.
 
Se mai poate suspenda autorizația pentru 2 ani dacă nu sunt îndeplinite toate criteriile și nu sunt utilizate metodele și tehnicele pentru evaluarea psihologică standarde. Autorizația poate fi anulată dacă se eliberează avize în lipsa pacientului, funcționează fără viza anuală sau nu remediază la timp mai multe neconformități găsite de echipa MT.
 
Tariful prevăzut pentru eliberarea autorizației este de 500 de lei, avizarea anuală costă 300 de lei, iar pentru duplicat la autorizație taxa este în valoare de 300 de lei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii