Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce reguli trebuie să respecte cetăţenii români care vor să-şi petreacă vacanţa în Bulgaria

ro

16 Jun, 2020 20:38 1297 Marime text
  • Bulgaria şi-a deschis graniţele începând cu 1 iunie. Cetăţenii români care vor să-şi petreacă vacanţele în Bulgaria sau doar tranzitează această ţară vor trebui să respecte anumite reguli.

Ambasada României în Bulgaria a anunţat că, începând cu 15 iunie 2020, intră în vigoare noi prevederi privind intrarea/tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria, scrie România TV.
 
Astfel, cetăţenii români nu vor mai sta în carantină 14 zile la intrarea în Bulgaria. Cetăţenii care vin din ţări precum Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Belgia, Portugalia și din toate statele terțe în raport cu Uniunea Europeană, cu excepția Republicii Serbia, Bosniei și Herțegovinei și Muntenegrului au obligaţia de a sta 14 zile în carantină la domiciliu sau în alt loc de cazare. Sunt exceptate de la carantinare persoanele care tranzitează Bulgaria pentru a ajunge în statul de reşedinţă.

”Conform ordinului ministrului sănătății nr. RD-01-338, adoptat la 13 iunie 2020, începând cu 15 iunie 2020, sunt aplicabile noi prevederi privind intrarea/tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria. Prin acest nou ordin, se menţine eliminarea măsurii carantinei de 14 zile pentru persoanele care intră pe teritoriul Republicii Bulgaria din mai multe state, inclusiv România.

Efectuează carantină pe termen de 14 zile, la domiciliu sau alt loc de cazare, persoanele care intră pe teritoriul Republicii Bulgaria din următoarele state, care reprezintă punctul inițial al călătoriei persoanei respective: Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Belgiei, Republica Portugheză, precum și din toate statele terțe în raport cu Uniunea Europeană, cu excepția Republicii Serbia, Bosniei și Herțegovinei și Muntenegrului.

Sunt exceptate de la carantină persoanele care tranzitează către statul în care au reședința.

La intrarea în Republica Bulgaria, persoanele care nu sunt plasate în carantină, precum și persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, prezintă organelor de control de sănătate publice de la frontieră o declarație pe proprie răspundere prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinul ministrului sănătății și confirmă că au luat cunoștință de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19", se arată în postarea Ambasadei. 

Menţiuni în declaraţia pe proprie răspundere 

În declarația pe propria răspundere, cetăţeanul care ajunge în Bulgaria va preciza următoarele:

1. Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19 (temperatură corporală ridicată, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea simţului mirosului etc.).

2. Nu a avut contact cu bolnav cu COVID-19 în ultimele 14 zile şi nu este pus sub carantină.

3. A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile de îmbolnăvire şi de agentul cauzator al îmbolnăvirii cu COVID-19.

4. Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.

5. Călătorește pe propriul risc.

6. Scopul călătoriei.

7. Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).

8. Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.

Prin derogare de la interdicția de intrare în țară sau de la obligativitatea carantinei, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria:

a) Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și statelor părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican) și membrii familiilor acestora, cu scopul de a se întoarce în statul în care au reședința;

b) Cetățenii statelor terțe care au permis de ședere pe termen lung în alt stat membru al Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau stat parte la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), precum și membrii familiilor acestora, cu scopul de a se întoarce în statul în care au reședința;

c) Cetățenii Republicii Serbia, Republicii Macedonia de Nord, Bosniei și Herțegovinei, Muntenegrului, Republicii Turcia, Republicii Albania și persoanele din „Kosovo”, cu scopul reîntoarcerii.

Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii