Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce oportunități de finanțare au tinerii fermieri constănțeni prin PNDR 2020?

ro

19 Aug, 2021 00:00 3136 Marime text
  • Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru tinerii fermieri, ferme mici și cooperare între fermieri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020
  • Dorin Dumitru Opreanu, director general adjunct AFIR a precizat pentru ZIUA de Constanța că sesiunea de primire a proiectelor va începe în data de 27 august 2021, ora 9.00
  • Principalul element de noutate pentru tinerii fermieri îl reprezintă majorarea sprijinului financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an

 
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe pagina oficială www.afir.info versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru submăsurile 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri , 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici și 16.4 și 16.4 Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Constănțeanul Dorin Dumitru Opreanu, director general adjunct AFIR a precizat pentru ZIUA de Constanța că sesiunea de primire a proiectelor va începe în data de 27 august 2021, ora 9.00.

„Începând cu publicarea acestor ghiduri am intrat în linie dreaptă spre deschiderea sesiunilor de finanțare. Vorbim în principal despre două linii de finanțare bazate pe sprijin forfetar care oferă o oportunitate deosebită pentru începutul unor afaceri agricole în mediul rural. Finanțarea instalării tinerilor fermieri încearcă să diminueze o problemă imensă cu care se confruntă satul românesc: îmbătrânirea populației rurale. Tinerii fermieri sunt așteptați să preia exploatațiile părinților sau a bunicilor și să clădească o nouă generație de agricultori.
Dacă vorbim despre sprijinirea fermelor mici, și aici acest sprijin financiar încearcă să întărească micii agricultori, care să depășească clar nivelul de subzistență și să facă pasul decisiv spre mici ferme comerciale. Această consolidare va antrena o mai bună agregare a exploatațiilor, diminuând progresiv fărâmițarea exploatațiilor, problemă cu care agricultura României se confruntă de câteva decenii. a declarat Opreanu.

În ceea ce privește tinerii fermieri, principalul element de noutate îl reprezintă majorarea sprijinului financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an.

Astfel, finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole, față de cinci ani cât era anterior) și poate fi în valoare de 70 000, 60 000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației (exprimată în SO – standard output, care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR.

De asemenea, se pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat este 100% nerambursabil, în valoare de maxim 15.000 de euro. Condițiile de finanțare sunt similare cu cele din anii trecuți.

Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4/ 16.4a a fost majorată la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare și este 100% nerambursabilă.

Costurile de funcționare a cooperării nu vor depăși 10% din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect depus.

Informații directe și îndrumare se poate obține și de la sediile Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Constanța și a Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Sud-Est Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:
 

Primăria Oltina din județul Constanța contestă în instanță o decizie a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale


Dorin Opreanu la Interviu Live ZIUA de Constanța „Putem să facem agricultură ecologică doar cu bani de la Uniunea Europeană“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii