Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce oferă Constanţa - versiunea procurorilor DIICOT Trafic internaţional de cocaină, ţigarete, munţi de bani şi sex cu minore contra cost

ro

12 Mar, 2013 00:00 3297 Marime text
Pentru recrutarea clienţilor, membrii grupării postau, în cotidienele locale şi în publicaţiile on-line, anunţuri explicite sau pentru servicii de masaj, conţinând fotografii ale părţilor vătămate  

Sute de mii de pachete cu ţigări de contrabandă, zeci de kilograme de droguri de mare risc, milioane de euro, dolari, dar şi femei despre care s-a spus că li s-ar fi înlesnit şi asigurat protecţia pentru întreţinerea de acte sexuale contra cost. Acestea sunt doar o parte dintre subiectele dosarelor penale instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi mediatizate de structura centrală de la începutul acestui an. Având în vedere că suntem abia în luna a treia, este de aşteptat ca „paleta” infracţională să se mărească până la finele lui decembrie. 

La data de 16 ianuarie, procurorii DIICOT, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din Serviciul Antidrog, au anunţat destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni columbieni, români, bulgari şi italieni, specializat în traficul internaţional de droguri de mare risc - cocaină.
Conform datelor oficiale, gruparea „reprezenta una dintre cele mai active şi ermetice reţele de traficanţi de droguri din Europa, cu membri extrem de violenţi, care, sub coordonarea liderilor - inculpaţii Banev Evelin Nikolov, zis Brendo, 48 de ani, şi Radoslav Georgiev Atanasov, 42 de ani, au organizat transporturi de cocaină de ordinul sutelor de kilograme, pe relaţia America de Sud  - Europa de Vest”. DIICOT mai arată că „drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională.
Inculpaţii au intenţionat ca o parte din drogurile de mare risc, procurate din America de Sud, să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România - Portul Constanţa.
În acest context, în cursul lunii aprilie 2012, procurorii DIICOT au procedat la capturarea cantităţii de aproximativ 50 de kilograme de cocaină, de puritate 93%, introdusă de către membrii grupării pe teritoriul României în scopul comercializării.
Valoarea drogurilor de mare risc este de 6 milioane de Euro”, potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Prejudiciu de peste 1.100.000 USD

La data de 4 februarie, DIICOT Suceava a procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier constituit din 33 de persoane, cetăţeni români şi ucraineni, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă, în cauză fiind efectuate 36 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Neamţ, Iaşi, Constanţa şi Ilfov.
„În fapt, se reţine că membrii grupării, cu sprijinul unui subofiţer din cadrul ITF Sighetu Marmaţiei, Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina, au introdus în mod ilegal în România, prin segmentul de frontieră verde, adiacent localităţii Brodina, judeţul Suceava, cantitatea de 325.000 de pachete de ţigarete, provenind din Republica Ucraina.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de peste 1.100.000 USD. La sediul DIICOT vor fi audiate un număr de 20 de persoane, urmând a fi dispuse măsurile legale după finalizarea audierilor”, a mai informat structura centrală. De asemenea, la jumătatea lunii trecute, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat destructurarea unui presupus grup infracţional organizat, constituit din 17 persoane. Acestea, potrivit organelor de anchetă, acţionau pe raza municipiului Constanţa, având drept scop obţinerea de beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunii de proxenetism.
„În mod concret, s-a reţinut că membrii grupării, cu vârste cuprinse între 28 şi 57 de ani, au racolat peste 20 de victime, majore şi minore, cărora le-au înlesnit şi asigurat protecţia pentru întreţinerea de acte sexuale contra cost. Pentru recrutarea clienţilor, membrii grupării postau, în cotidienele locale şi în publicaţiile on-line, anunţuri explicite sau pentru servicii de masaj, conţinând fotografii ale părţilor vătămate”, au conchis organele de anchetă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lumea justitiei 12 Mar, 2013 09:01 de ce protejeaza clan bucuresteni-bariere abator si baba novac-a vlaicu-spagi mari