Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:40 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce ar putea aduce bun înfrăţirea cu bulgarii Balcic, interesat de colaborare în domeniul nuclear, Cernavodă - de domeniul agricol

ro

18 Jun, 2013 00:00 2621 Marime text
După o frumoasă colaborare culturală, oraşele Cernavodă şi Balcic din Bulgaria au decis, vineri, 7 iunie, să se înfrăţească.

Evenimentul a avut loc la Balcic, în cadrul întâlnirii celor doi primari Gheorghe Hânsă şi Nicolay Angelov. În aceeaşi zi a înfrăţirii, la Balcic era programată să înceapă o nouă ediţie a unui festival de muzică corală, la care a fost invitat de onoare şi participant corul Casei de Cultură Cernavodă „I.D. Chirescu”. Artiştii cernavodeni au impresionat audienţa şi au legat strânse prietenii cu artiştii bulgari.

Ce au învăţat reprezentanţii Primăriei Cernavodă de la omologii lor

Edilul oraşului Cernavodă a fost invitat la sediul Primăriei Balcic de către primarul Angelov, unde a sosit alături de o delegaţie formată din funcţionari ai Primăriei Cernavodă. În cadrul întâlnirii oficiale, primarul bulgar a prezentat modul de administrare locală, sursele de finanţare şi modul de atragere al fondurilor europene. Odată stabilită înfrăţirea, edilul bulgar a propus delegaţiei cernavodene să viziteze sediul primăriei, iar reprezentanţii Primăriei Cernavodă au avut ocazia să îşi cunoască omologii şi modul lor de lucru. Pe parcursul dezbaterilor, cei doi primari şi-au stabilit de interes comun şi domeniile pe care se vor desfăşura viitoarele colaborări între cele două oraşe.

Administraţia bulgară şi-a exprimat interesul faţă de modul de administrare al fondurilor în oraşul Cernavodă şi faţă de o eventuală colaborare în domeniul nuclear, prin CNE, dar şi disponibilitatea de a stabili relaţii pe toate domeniile administrative şi culturale. Administraţia Cernavodă şi-a exprimat interesul faţă de relaţia pe care administraţia bulgară o întreţine cu cetăţenii oraşului, în modul de accesare şi administrare al fondurilor şi faţă de sectorul agricol, unde fraţii bulgari deţin peste 50 de mii de hectare pe teritoriul administrat, care constituie a treia sursă de venit la bugetul local.

Muzica de cor, apreciată de ambele oraşe

Cei doi primari, Gheorghe Hânsă şi Nicolay Angelov, s-au cunoscut anul trecut în noiembrie, la Cernavodă, în cadrul Festivalului de Muzică Corală „I.D. Chirescu”, unde artiştii bulgari au fost participanţi.  Anul acesta, Corul „I.D. Chirescu” a răspuns invitaţiei oraşului bulgar de a lua parte la Festivalul Internaţional de Muzică Corală „Chernomorski Zvutsi”. Festivalul s-a desfăşurat, la începutul lunii iunie, pe parcursul a patru zile, „organizarea acestui act cultural fiind una impecabilă”, apreciază reprezentanţii Primăriei oraşului Cernavodă, care susţin că: „Încă o dată, bulgarii ne-au dat clasă în ceea ce priveşte promovarea valorilor. Nu cred că bulgarii sunt mai mulţi decât noi, dintre cei care iubesc muzica de cor, ştiu însă, să-i respecte valoarea. Să mărşăluieşti pe străzile oraşului intonând aceeaşi partitură, coruri din Turcia, Macedonia, Bulgaria, Ucraina, Republica Serbia, România, să organizezi o seară de spectacol în cel mai frumos loc din oraş, Palatul Reginei Maria - sunt doar câteva din ideile geniale ale organizatorilor care merită admiraţia şi felicitările noastre”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii