Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce ar fi trebuit să facă arheologii constănţeni ca să participe la primele săpături la blocul construit de Bueno Comp

ro

23 Jan, 2020 00:00 3248 Marime text

Blocul care urmează să fie construit lângă Lupoaică, pe bulevardul Tomis din Constanţa, a atras atenţia mai multor instituţii, iar atacurile au fost din mai multe părţi. Sâmbătă, 18 ianuarie, primele utilaje au început să lucreze pe terenul situat în apropierea Tribunalului Constanţa. Proiectul aparţine societăţii Bueno Comp SRL, care urmează să ridice un bloc de patru etaje.


Magdalena Tiţă, directorul Direcţiei de Cultură, subordonată direct Ministerului Culturii, a subliniat pentru ZIUA de Constanţa câteva aspecte importante legate de lucrările care se desfăşoară pe şantierul din inima Constanţei.
„În primul rând, nu s-a întâmplat nimic, în sensul că nu au fost făcute săpături peste situl arheologic”, a declarat Magdalena Tiţă în urma verificărilor făcute de instituţie la şantier, la patru zile de la demararea lucrărilor. „S-au luat avize şi toate documentele sunt în regulă. Beneficiarul lucrării nu a făcut nimic greşit, nu este vinovat pentru ce este acuzat în spaţiul public”, a completat aceasta.


Proiectul de conservare a vestigiilor se află la Direcţia de Cultură şi va fi pus în aplicare de către beneficiar, unde vor asista şi arheologii, după cum punctează directorul Direcţiei de Cultură. „A fost alt proiect depus de către beneficiar, iar în urma săpăturilor de la faţa locului, când a ieşit la suprafaţă situl arheologic, a fost refăcut. Practic, imobilul, iniţial, trebuia să fie amenajat pe partea unde se află acum situl arheologic. Ei au modificat imediat proiectul şi au primit autorizaţii şi avize de la toate autorităţile abilitate”, a explicat Magdalena Tiţă.


Un alt aspect important subliniat de Magdalena Tiţă este faptul că „arheologii care au făcut săpăturile ar fi trebuit să propună supravegherea până în punctul de conservare, nu doar cât se va efectua conservarea. Astfel, ar fi trebuit să participe încă de la primele săpături”.


Amintim că o asociaţie constănţeană, „Verde Urban“, a publicat sâmbătă un filmuleţ de la faţa locului, reclamând existenţa unor buldozere care ar periclita un sit arheologic. „Un concurs de împrejurări (un aviz ciudat al ministrului Culturii, votul pentru al consilierilor locali) a dus la aprobarea dubioasă a acestui proiect de construire a unei clădiri lângă Tribunalul Constanţa, la 10 metri de Lupoaică şi la intrare în piaţa Ovidiu, peste vestigii arheologice de mare valoare istorică şi patrimonială. Se observă în imagini ziduri antice, un posibil tunel… toate vor fi distruse de utilajele aduse într-o zi de sâmbătă, tocmai pentru a minimiza reacţiile oamenilor. Sperăm ca, din iunie, aceste mizerii să devină istorie”, scriau pe Facebook cei de la „Verde Urban“.


Constantin Băjenaru, arheolog la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a punctat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că proprietarii terenului au obligaţia să conserve o parte din situl arheologic descoperit la săpături. „Trebuie să amintim că în cercetarea arheologică preventivă, echipa condusă de arheologul Traian Cliante a analizat cele descoperite pe terenul respectiv. La final, a propus conservarea parţială a zidurilor descoperite. O parte din terenul pe care urmează să fie amplasat imobilul a primit descărcare de sarcină arheologică, ceea ce înseamnă că, dacă deţine toate autorizaţiile respective, legea le permite să îşi continue activitatea de construire. Pe partea către bulevard, totuşi, trebuie să conserve proprietarul ce s-a descoperit, arcadele şi ce se mai vede acolo”, a punctat arheologul.
Pe data de 18 septembrie 2019, Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 1552, pentru proiectul „Construire imobil S+P+3e-4e retras, birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată, împrejmuire teren şi organizare de şantier“.


Reamintim că în vara anului 2018 Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a anunţat că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul privind ridicarea imobilului de 4 etaje al lui Bueno Comp SRL. De asemenea, Bueno Comp SRL a obţinut, pe data de 6 noiembrie 2018, de la Primăria Constanţa, un act de urbanism. Este vorba despre certificatul de urbanism nr. 4641, care constă în „Construire imobil s+P+3 etaje - 4 etaj retras, cu destinaţia birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică în suprafaţa de maximum 5% din aria construită desfăşurată, împrejmuire teren şi organizare de şantier“. Terenul viitoarei investiţii are o suprafaţa de 718 mp şi este situat pe bulevardul Tomis nr. 49 A - strada Traian, având numărul cadastral 242348. Acesta este deţinut de Stelian şi Liliana Bucovală şi Enache şi Carmen-Diana Bucovală, fiind situat în zona peninsulară, lângă Tribunalul Constanţa.


Bueno Comp SRL, în datele Registrului Comerţului


Înfiinţată în anul 2002, Bueno Comp SRL are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 400 de lei, integral vărsat, este compus din 40 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Asociaţi persoane fizice sunt Bucovală Stelian şi Bucovală Enache, fiecare cu 50% din capitalul social. Cei doi asociaţi sunt şi administratorii firmei, care se ocupă de restaurante. Cu 81 de salariaţi în anul fiscal 2016, firma a raportat o cifră de afaceri de 7.620.963 de lei şi un profit de 2.190.813 lei. De asemenea, în anul fiscal 2017, firma a avut 80 de salariaţi, un profit de 2.536.765 de lei şi o cifră de afaceri de 8.074.405 lei. Situaţia financiară pe anul 2018 arată astfel: 78 de salariaţi, un profit de 2.393.611 lei şi o cifră de afaceri de 10.018.396 de lei.


Citeşte şi:

Constănţeanul supărat Au început lucrările la blocul de lângă Lupoaică. Opinia publică acuză distrugerea sitului arheologic. Ce spun autorităţile (galerie foto)

Bueno Comp SRL, tot mai apoape de realizarea blocului de lângă Lupoaică

Constănţeanul supărat Cum se construieşte la Constanţa peste ruine antice cu avizul ministrului Culturii (document)

Liber la construit în zona Lupoaică din Constanţa Bueno Comp a primit răspuns de la APM. Se pot depune observaţii

S-a dat undă verde pentru blocul de patru etaje din zona Lupoaică din Constanţa. Bueno Comp SRL a obţinut un act de urbanism


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii