Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cazinoul invizibil”, o nouă dezbatere pe tema revitalizării emblematice a Constanţei

ro

11 Dec, 2018 00:00 2146 Marime text
Dezbaterea „Cazinoul Invizibil - Heritage Talks”, în care tinerii propun soluții creative de revitalizare a Cazinoului din Constanța, pe care le confruntă cu profesioniștii, are loc astăzi la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Vor fi prezenţi arhitectul Smaranda Baciu, antreprenori, din partea municipalităţii va participa viceprimarul Costin Răsăuțeanu, Daniel Citirigă, profesor la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius din Constanţa.

Evenimentul este moderat de Anca-Raluca Majaru, arhitect și membru fondator al Asociației ARCHÉ.
În cadrul dezbaterilor de astăzi, vor fi extrase concluziile atelierelor din 10-11 decembrie, în cadrul cărora liceenii şi-au folosit creativitatea pentru a imagina viitorul Cazinoului.

„Cazinoul invizibil” este un program de revitalizare prin artă și tehnologie a Cazinoului din Constanța și este inițiat de Asociația ARCHÉ, organizație care desfășoară activități de cercetare, conservare, punere în valoare și promovare a patrimoniului cultural.  
Vă reamintim că, pe 15 martie a.c., la propunerea Asociaţiei Arché, Cazinoul din Constanţa a fost inclus pe această listă, făcută publică de preşedintele Europa Nostra, Plácido Domingo.
Pe lista celor mai periclitate situri din Europa în anul 2018 figurează: Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Cazinoul din Constanța, România (nominalizat de Asociația ARCHÉ); Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.

Experții Europa Nostra și partenerii lor de la Institutului Băncii Europene de Investiții oferă soluţii de reabilitare pentru cele șapte situri selectate.
Cazinoul a fost construit în anul 1909 şi inaugurat în august 1910, se află pe faleza din Constanţa, pe bulevardul Regina Elisabeta. Construcţia Cazinoului s-a realizat în perioada 1903 - 1911, după planurile arhitectului Daniel Renard. Infrastructura clădirii a fost încredinţată spre proiectare şi execuţie Direcţiei Construcţiei Portului, care era condusă de inginerul Anghel Saligny.
Peste nivelul solului, construcţia a fost executată de antreprenorii Frangulea şi Moscovici. Pe parcursul desfăşurării execuţiei au intervenit numeroase modificări, iar în decembrie 1909, o comisie formată din inginerul Elie Radu şi arhitecţii Ion Mincu şi Dimitrie Maimarolu sugerează modificări majore la nivelul parterului şi extinderea subsolului pentru amplasarea bucătăriei şi dependinţelor. Ca tratare volumetrică, dar şi decorativă, clădirea se încadrează în stilul Art Nouveau. Lucrările de reabilitare au fost blocate de contestaţii de aproape patru ani.  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii