Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câți asistenți sociali pentru persoanele cu handicap grav sunt în Constanța. Raport de activitate pentru 2018 (documente)

ro

16 Jan, 2019 00:00 3262 Marime text
Pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate premergătoare ședinței de Consiliu Local Municipal Constanța din luna aceasta se află și proiectul de hotărâre privind activitatea asistenților personali ai persoanelor încadrate în gradul de handicap grav în perioada iulie-decembrie 2018.
 
Prin hotărârea CL Constanța nr. 110 din anul 2000 s-a aprobat un număr de 1.000 de posturi de asistenți personali ai persoanelor încadrate în gradul de handicap grav cu asistent personal, prin Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 133 din anul 2001 a fost suplimentat compartimentul asistenți personali cu încă 300 de posturi, iar prin hotărârea 384 din 2017 a fost suplimentat compartimentul cu alte 300 de posturi, ajungându-se astfel la un număr total de 1.600 de posturi de asistenți personali.
 
La data de 01.07.2018 se aflau în evidența Serviciului beneficii sociale și persoane vulnerabile un număr de 1.226 de asistenți personali cu contract individual de muncă și un număr de 800 de indemnizații lunare.
Urmare a modificărilor intervenite, atât în situația persoanei cu handicap grav (prin schimbarea gradului de handicap, opțiunea persoanei cu handicap grav de renunțare la asistent personal în vederea primirii indemnizației lunare, decesul persoanei cu handicap), cât și în situația asistentului personal (prin încetarea activității la cererea acestuia), la data de 31 decembrie 2018 se aflau în evidențele Serviciului Beneficii Sociale și Persoane Vulnerabile - Compartimentul Asistenți Personali și Indemnizații Persoane cu Dizabilități din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța 1.254 de asistenți personali și 817 indemnizații lunare, echivalente cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile bugetare, altele decât cele cu paturi.
 
Întrucât pe raza municipiului Constanța nu funcționează centre de tip respiro care să asigure găzduirea persoanei cu handicap grav pe perioada concediului de odihnă al asistentului personal, protecția persoanei cu handicap grav se asigură prin acordarea, în această perioadă, a unei indemnizații echivalente cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile bugetare, altele decât cele cu paturi.
 
În semestrul II al anului 2018 au solicitat efectuarea concediului de odihnă un număr de 689 de asistenți personali. În vederea respectării prevederilor legislative, Direcția Generală de Asistență Socială Constanța a contractat serviciile unui furnizor de formare profesională și a organizat cursuri de instruire pentru asistenții personali ai persoanelor încadrate în gradul de handicap grav cu asistent personal. În semestrul II al anului 2018 au fost instruiți 304 asistenți personali, iar restul asistenților personali au fost instruiți în semestrul I al anului 2018.
 
Verificările efectuate în semestrul I al anului 2018 au vizat modul în care sunt îndeplinite obligațiile contractuale ale asistentului personal, evaluarea socială și psihologică, atât a asistentului personal, cât și a persoanei cu handicap grav. În urma acestor controale, inspectorii au întocmit anchete sociale la domiciliu, în care au fost evidențiate climatul familial, rețeaua socială, situația economică, educația, condiții de locuit, nevoile medicale.
Au fost controlate la domiciliu 874 de persoane încadrate în gradul de handicap grav.
 
În semestrul II al anului 2018 nu s-au înregistrat abateri disciplinare ale asistenților personali care să impună luarea unor măsuri de sancționare disciplinară.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza proiectul de hotărâre și raportul de activitate furnizat de SPAS Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii