Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:11 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât va fi taxa de trecere? Gabara care tranzitează canalul la podul de la Agigea începe cursele

ro

14 Nov, 2013 00:00 2709 Marime text
Administraţia Canalelor Navigabile (ACN) anunţa, la începutul lunii octombrie, că gabara cu numărul de bordaj 2097 va fi adusă la Constanţa pentru transbordarea autocamioanelor peste Canalul Dunăre Marea Neagră, în zona podului de la Agigea. Nava de mari dimensiuni este adusă de la Navrom Galaţi.
După aşteptări îndelungate, care au depăşit cu mult data preconizată iniţial, ACN a anunţat, ieri, că gabara va fi funcţiona începând de astăzi. Potrivit declaraţiilor lui Daniel Georgescu, directorul ACN, gabara era aşteptată azi noapte, în jurul orei 24.00. Nava are, conform informaţiilor furnizate de ACN, 14 metri lăţime şi 60 lungime, „iar la bordul ei vor putea urca aproape 9 autovehicule mari”. E cel puţin ciudat cum anume s-a ajuns la concluzia că numărul de maşini de mare tonaj care vor fi transportate cu această gabară este de „aproape 9”.

Amintim că întârzierea gabarei s-a datorat faptului că lucrările de amenajare a navei s-au decalat de la data stabilită în primă instanţă. „Nava era prinsă, la momentul respectiv (n.r. jumătatea lunii octombrie, când trebuia să înceapă lucrările) într-un program de transport care se afla în derulare şi care nu putea fi reziliat”, declara, în urmă cu mai bine de două săptămâni, Panaite Iordache, directorul Departamentului Exploatare Flotă din cadrul Navrom Galaţi. În conformitate cu explicaţiile acestuia, la gabară s-a lucrat la amenajarea căii de ieşire dinspre pupa navei, având în vedere faptul că aceasta avea o singură cale de acces.
Potrivit unor surse, durata unei curse cu gabara va dura aproximativ 25 de minute şi, cel mai probabil, va fi percepută şi o taxă, în funcţie de tranzit.
Reamintim că, începând cu 1 octombrie, maşinile a căror masă maximă autorizată depăşeşte 3,5 tone nu au mai avut voie să circule pe podul de la Agigea, dată fiind uzura acestui obiectiv.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii