Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât de ușor poți deveni victima vorbelor și imaginilor false. Elevii de la liceul din Cumpăna au purtat cătușe (galerie foto)

ro

28 Mar, 2013 00:00 2927 Marime text
Elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna au aflat ieri pe pielea lor cum este să porți o pereche de cătușe, dar și unde te poate duce consumul de etnobotanice sau droguri. Totul a fost cât se poate de real, elevii au dat cătușele din mână în mână și au simțit cât de groaznic este să fii privat de libertate. Tinerilor le-a fost prezentat și un pliculeț cu celebra sare de baie, un etnobotanic la fel de periculos ca și drogul. 
 
Copiii au vizionat înregistrări video cu tineri de vârsta lor care au căzut pradă substanțelor halucinogene și au ascultat povești de viață cu adolescenți care din cauza anturajului au ajuns să comită fapte nelegiuite.  Elevii au primit informaţii din partea specialiştilor și cu privire la capcanele socializării pe internet. La întrebarea cui dați accept pe pagina Facebook, toți elevii prezenți în sală Casei de Cultură Cumpăna au răspuns că „doar celor cunoscuți le acceptă prietenia”. Oamenii legii le-au demonstrat însă că nu întotdeauna prietenii virtuali sunt și cei reali, vorbindu-le în acest sens despre prezența conturilor de Facebook false. „Pe internet, mulți își pun fotografii care nu le aparțin, se dau persoane distinse, și ajungeți să cădeți în plasa unor imagini false, a unor vorbe false. În spatele acestor conturi se pot afla criminali, traficanți de droguri”, a fost mesajul transmis ieri de oamenii legii prezenți în sala mare a Casei de Cultură Cumpăna. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Centrul Regional Constanţa - ANITP și a avut loc cu ocazia Zilei Asistenței Sociale. La manifestare a participat și primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
„La penitenciar ajung cei care nu știu să-și aleagă bine prietenii”
 
În ton cu tema evenimentului, șefa autorității locale a declarat următoarele: „Astăzi (n.r. ieri), nu numai la Cumpăna a fost sărbătoare (n.r. Ziua Asistenței Sociale) ci și la Constanța, la Universitatea Ovidius, unde am participat începând cu ora 14.00, localitatea Cumpăna fiind parteneră într-un proiect alături de Universitate, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Penitenciarul Poarta Albă - penitenciar unde ajung cei care nu știu să-și aleagă bine prietenii”. Primarul ec. Mariana Gâju le-a mai spus tinerilor încă ceva: „Această socializare pe internet - cuvânt foarte la modă în ultimii ani - să fie doar cu cei care vă sunt asemenea, ca în proverbul românesc - spune-mi cu cine ești prieten, ca să-ți spun cine ești”.
La manifestarea denumită „Capcanele socializării pe internet. În spatele unei feţe prietenoase se poate ascunde un demon” au participat elevi, părinți, profesori, iar din partea autorităților: căpitan Gili Pană de la Inspectoratul de Jandarmi Județean, Compartimentul de prevenire fapte antisociale, inspectorul Sorin Florin Bratu de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, psihologul Victoria Pană de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC, subcomisarul Gabriela Radu și agentul principal Emanuela Chilă de la Inspectoratul de Poliție al Județului, Ovidiu Zisu, comandantul Postului de Poliție Cumpăna. La eveniment au participat și părintele de la Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva, Cosmin Ciocan și profesorul Elena Oianu, consilier educativ în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii