Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartele SIM cu nume şi prenume! Cum vor fi stocate datele de identificare ale utilizatorilor cartelelor preplătite

ro

10 Aug, 2019 00:00 2206 Marime text
Cazul de la Caracal a transformat România într-un stat în continuă schimbare. Normelor europene impuse de ani buni li se dau importanţă abia acum. Astfel, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a decis că este momentul să pună pe masa dezbaterilor publice un proiect de act normativ pentru a ne alinia la normele europene de identificare a locaţiei când o persoană este în pericol. Mai mult, a dat exemplul altor state europene, unde cartelele preplătite se cumpără cu un act de identificare. Ceea ce vrea să aducă ministerul în plus este un acord pentru localizarea prin Google.
 
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a publicat în transparenţă decizională proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice - publicat la data de 08.08.2019.
 
Este vorba de legislaţia prin care, conform textului, se vor cere datele de identificare ale celor care vor achiziţiona cartelă preplătită. Conform motivării, accesul la serviciul de urgenţă 112 trebuie asigurat în cele mai bune condiţii la nivel european, la standarde ridicate de calitate. În acest context, accesibilitatea informaţiilor de localizare a apelantului este considerată, la nivelul Uniunii Europene, o componentă deosebit de importantă privind funcţionarea serviciilor de urgenţă.
 
„Metoda de localizare cell-ID”, folosită încă pe scară largă la nivel european, a reprezentat un compromis între necesităţile de localizare a echipelor de intervenţie şi posibilităţile tehnice ale reţelelor de telefonie mobilă, acceptabil la nivelul anilor la care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34 din 2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare. Furnizarea unei zone de căutare uneori cu o rază de peste 35 km nu poate fi suficient de bună pentru echipele de intervenţie chiar dacă aceste dimensiuni de raze estimative sunt caracteristice pentru zone puţin populate. Nici razele cu dimensiuni mai mici nu sunt, din nou, deseori de folos în zonele unde acestea apar, şi anume în spaţii dens populate, din motive uşor de înţeles. Având în vedere neajunsurile sus-menţionate ale sistemului de localizare implementat în prezent, ministerul consideră necesar ca, pe lângă „metoda de localizare cell-ID”, dispeceratele de urgenţă să poată beneficia, cel puţin în cazurile în care tehnologia o permite, de localizări cât mai aproape de poziţia reală a persoanelor care solicită ajutorul prin 112.
 
În acest sens, în acord cu evoluţia tehnologică, este necesar a fi implementată urgent, suplimentar faţă de soluţia existentă, tehnologia de localizare Google curentă (ELS - Emergency Location Service) care se bazează pe funcţionalitatea AML - Advanced Mobile Location (AML/ELS).
 
Actul normativ generează schimbări în legislaţia naţională care vor permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă în vederea creşterii gradului de acurateţe şi, totodată, prin punerea la dispoziţia dispecerilor/autorităţilor a unui set mai larg şi mai precis de informaţii de localizare, în scopul unui răspuns cât mai eficient al autorităţilor de urgenţă.
 
Proiectul generează schimbări în legislaţia internă în domeniul furnizării de servicii de comunicaţii electronice, mai exact în ceea ce priveşte dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă nr. 111 din 2011, care vor permite identificarea utilizatorilor de cartele SIM care utilizează servicii de comunicaţii electronice furnizate la punctele mobile pentru care plata se realizează în avans, aspect ce va avea ca efect descurajarea apelării abuzive a numărului 112 de către aceste persoane.
 
Astfel, prin modificările aduse de proiect va fi reglementată obligaţia furnizărilor de servicii de comunicaţii electronice furnizate la puncte mobile şi pentru care plata se face în avans de a colecta, anterior începerii furnizării serviciului, datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii.
 
Pentru claritatea textului şi asigurarea respectării dispoziţiilor speciale care guvernează prelucrarea datelor cu caracter personal, modificările şi completările aduse actului normativ vor indica, prin definirea sintagmei „date de identificare a utilizatorilor”, datele cu caracter personal care vor fi colectate şi stocate de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice. De asemenea, pentru a răspunde principiilor şi cerinţelor de transparenţă care guvernează prelucrarea datelor cu caracter personal, proiectul stabileşte scopul colectării datelor de identificare a utilizatorilor de cartele SIM; beneficiari ai serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se realizează în avans, respectiv acela de a fi puse exclusiv la dispoziţia administratorului SNUAU şi utilizate de către acesta în conformitate cu prevederile legale.
 
Totodată, proiectul stabileşte şi norme cu caracter tranzitoriu care prevăd o perioadă de 6 luni pentru colectarea datelor utilizatorilor care beneficiază de serviciile menţionate la data intrării în vigoare a actului normativ.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii