Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baza de date pentru pasageri, actualizată. Ce face MAI pentru combaterea terorismului

ro

06 Apr, 2019 00:00 1459 Marime text
Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională proiectul de hotărâre de Guvern privind stabilirea bazelor de date relevante pentru compararea datelor din registrul cu numele pasagerilor.
 
Este vorba de faptul că la data de 29 noiembrie 2018 în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 284/2018 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave, precum şi pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
 
Potrivit art.20 alin.(2) din Legea nr.284/2018, în vederea efectuării evaluării pasagerilor înainte de sosirea sau de plecarea programată a acestora în/din România, Unitatea națională de informații privind pasagerii din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, denumită în continuare UNIP, poate compara datele din registrul cu numele pasagerilor (PNR), cu bazele de date relevante. Această comparare are rolul de a identifica persoanele cu privire la care este necesară o examinare suplimentară de către autoritățile competente, respectiv, EUROPOL, în scopurile prevăzute la art.18 din lege.
 
Potrivit art.20 alin.(3) din Legea nr.284/2018, bazele de date relevante se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Prin proiectul de act normativ se propune stabilirea, în concret, a bazelor de date relevante din care UNIP poate compara datele PNR, astfel cum sunt prezentate în cadrul Secțiunii 2.1 a prezentului instrument de prezentare și motivare, și anume:
a) Sistemul informatic de management al străinilor;
b) Baza de date organizată la nivelul Poliţiei de Frontieră Române;
c) Registrul naţional de evidenţă a persoanelor;
d) Registrul naţional de evidență a paşapoartelor simple;
e) Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate;
f) Sistemul naţional de informaţii privind vizele;
g) componenta Prüma EUCARIS;
h) Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar;
i) RECOM online.
 
Astfel, datele din PNR vor putea fi comparate cu bazele de date relevante, în scopul identificării persoanelor suspecte de săvârșirea unor infracțiuni de terorism, infracțiuni grave sau implicate în activități care constituie amenințări la adresa securității naționale. În acest sens, rezultatele prelucrării și evaluării datelor PNR, vor putea fi interpretate și corelate cu alte baze de date, restrângând astfel numărul rezultatelor generate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii