Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie la Constanţa „Avusturya! Austria!“, istoria imigranţilor turci în Austria

ro

02 Jun, 2015 00:00 1614 Marime text
Forumul Cultural Austriac organizează, în premieră la Constanţa, în perioada 9 - 30 iunie, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ şi Cityplex din cadrul Tomis Mall, evenimentul multicultural „Avusturya! Austria!“, o abordare din mai multe perspective asupra dinamicii contemporane a migrației.
 
Expoziţia, care prezintă istoria de 50 de ani a muncitorilor imigranţi turci în Austria, este o incursiune în amintirile, realizările şi experienţele documentate cu fotografii şi acte personale din viaţa primei generaţii a imigranţilor turci veniţi la muncă în Austria. Expoziţia va fi vernisată pe data de 9 iunie, la ora 18.30, de către istoricul social Joachim Hainzl, precum şi de coordonatorul de proiect, Ali Özbaş.
 
Viziunea transversală asupra comunităţii imigranţilor turci continuă într-un alt registru de stil, odată cu proiecţia filmelor „Deine Schönheit ist nichts wert...“ („Frumuseţea ta nu valorează nimic...“), „Risse im Beton“ („Fisuri în beton“) și „Kuma“ („A doua soție“). Cei doi regizori reprezintă minoritatea turcă din Austria, formată odată cu integrarea în societatea civilă a ţării de adopţie.
 
Prima proiecție, a filmului „Deine Schönheit ist nichts wert...“, va avea loc pe data de 9 iunie, de la ora 19.30, în amfiteatrul Bibliotecii Județene, în continuarea vernisajului expoziției. Aceasta va fi urmată de o dezbatere pe tema migraţiei contemporane aşa cum este reflectată în cea de-a şaptea artă, dar şi din punct de vedere sociologic. Dezbaterea va fi mediată de Angelo Mitchievici, conferenţiar doctor la Catedra de Filologie Română a Universităţii „Ovidius“, membru FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), şi de invitatul său, Florin Anghel, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a universităţii constănţene. Ziua de 10 iunie îi va fi dedicată regizorului Umut Dag, când vor rula celelalte două proiecții, de la ora 19:30, la Cityplex Tomis Mall.
 
Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii