Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avea 101 ani S-a stins din viaţă Ali Osman Becmambet, eroul tătarilor dobrogeni

ro

16 Jul, 2013 00:00 2927 Marime text
Ali Osman Becmambet, erou naţional al tătarilor din Dobrogea, a încetat din viaţă duminică seară, la venerabila vârstă de 101 ani. Becmambet era preşedintele de onoare al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).
Legendă vie a tătarilor dobrogeni, Ali Osman Becmambet a fost unul dintre cei mai respectaţi imami ai cumunităţii musulmane din Dobrogea. Potrivit unui comunicat de presă dat ieri publicităţii de UDTTMR, Becmambet şi-a petrecut 12 ani în închisorile comuniste.
„Personalitate de seamă a tătarilor dobrogeni, Ali Osman Becmambet s-a remarcat prin sprijinul acordat tătarilor care, începând cu 1942, s-au refugiat din Crimeea în România, de teama trupelor sovietice. S-a implicat personal în primirea, cazarea şi hrănirea lor, ceea ce i-a atras însă ulterior condamnarea la muncă silnică pe viaţă, ispăşind aproximativ 12 ani de temniţă, fiind învinuit de apartenenţa la o organizaţie de tip fascist şi acţiuni antistatale”, menţionează UDTTMR.
Ali Osman Becmambet s-a născut pe 10 mai 1912 în satul Valea Seacă. El va fi condus pe ultimul drum astăzi, la ora 14.00, la Cimitirul Musulman Central din Constanţa. În acest context, conducerea UDTTMR a transmis un mesaj de condoleanţe familiei îndoliate. „Personalitate marcantă a comunităţii noastre, Ali Osman Becmambet va rămâne pururi un pilon important în procesul nostru de păstrare şi promovare a valorilor identitare tătăreşti. A fost şi va rămâne un barometru pentru noi, tătarii din Dobrogea, în ceea ce priveşte dragostea de patria mamă şi respectul pentru propria identitate. Allah Rahmet Eylesin!”, a declarat preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • agripinus 16 Jul, 2013 00:49 Allah Rahmet Eylesin!