Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorii Cezar Ioan şi Dan Iancu ne invită în noile lor volume să descoperim lumea vinului şi a bucatelor vechi (galerie foto)

ro

08 Jan, 2020 12:18 1865 Marime text
Editura GastroArt anunță tipărirea altor două volume dedicate gastronomiei: Cezar Ioan - “Connaisseur fără ifose, Tot ce ai vrea să știi despre vin. Și ceva în plus” și Dan Iancu – “Ospătăria lu’ Iancu, Bucate Vechi”
 
Cele două volume sunt disponibile în acest moment pe bioshopromania.com și la Blid – locantă românească (strada Fluierului nr. 33), urmând ca în viitorul apropiat să le puteți găsi în librăriile din țară.
 
Cum să fii un “Connaisseur fără ifose”, care înţelege licoarea dintr-un pahar
 
Cezar Ioan este jurnalist, publisher și fondator al revistei vinul.ro, una dintre cele mai cunoscute voci din presa oenologică și gastronomică de la noi. Cezar Ioan este coinițiator alături de Cosmin Dragomir și Nico Lontraș al Congresului Național de Gastronomie și Vin, al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România și a mai multor proiecte dedicate industriei ospitalității
 
Volumul său este adresat publicului larg, iar prima parte a cărții este o introducere în lumea vinului, pe înțelesul tuturor, cu un scurt dicționar explicativ de termeni uzuali în limbajul de profil ori sfaturi utile despre cum să ne alegem un vin de la raft. Este prima carte scrisă de un autor român care abordează industria oenologică din acest punct de vedere.

“Iată-ne la cel de al doilea titlu din colecția GastroArt dedicată cărților de specialitate din atât de fertilul și robustul domeniu al gastronomiei. În calitate de editor sunt fericit că pot lansa un volum despre vinuri cu rol inițiatic, adresat, mai ales, celor care vor să descopere acest univers fabulos. De atât de multe ori, lumea cunoscătorilor de vin este prea ermetică, elitistă (chiar snoabă) și intimidantă. Ei bine, aceste rânduri o fac accesibilă și sunt o invitație sinceră la descoperiri empirice ale vinurilor cu ceva habar despre ele. În calitate de prieten, regăsesc în cartea lui Cezar sutele de ore de discuții prin care m-a familiarizat cu noțiunile elementare. Îi mulțumesc pe această cale pentru răbdare. Am fost exact unul dintre cei despre care vorbește la începutul textului: un individ care nu credea că va putea vreodată să diferențieze vinurile și după criterii ceva mai subtile. Ei bine, astăzi pot percepe arome secundare. Până la un nou tiraj, sper să le simt și pe cele terțiare”, explică Cosmin Dragomir inițiatorul editurii și site-ului Gastroart.ro.

“Truismul că adevărul se află-n vin îmi pare tot mai misterios pe măsură ce piața de vinuri se dezvoltă exponențial. Doar Universul întreg mai cunoaște o expansiune în asemenea chip implacabilă ca piața vinurilor. Așadar, în care vin e adevărul? În lumea advărurilor multiple, a fakeurilor mai reale decît ceea ce imită și a relativismului total, cartea lui Cezar Ioan este un ghid, o lumină, un traseu cu repere limpezi. O carte foarte folositoare, ca nu cumva rătăcirea printre vinuri să-ți rătăcească drumul spre adevăr. Adevărul tău, firește…”, scrie Sever Voinescu, redactor șef Dilema Veche, pe coperta IV.

 
Bucate vechi, explicate pe îndelete la Ospătăria lui Iancu
 
Dan Iancu este scriitor și gastronom. A mai publicat: bostonmylove (ed. Eminescu, 2002), o piatră de spus (ed. Vinea, 2004), Discursuri (ed. Liternet), tata doar fotografii (ed. Agol, 2009), Noi, o jumătate de zeu (ed. Agol, 2011), Despre înțeles (ed. Agol 2012), aspecte inedite din viața lui (ed. Agol 2017) și poemul orașului tîrziu (ed. Agolo 2017)
 
Volumul său de povestiri gastronomice cu rețete inserate pare desprins din cărțile lui Păstorel Teodoreanu. Selecția de “bucate vechi”, rețete culese din cărți interbelice, evidențiază o bucătărie de zahana, pe timpuri la mare căutare la noi, și care, încet, încet e pe cale de reapariție prin localurile cu specific traditional.
 
Proiectul editorial din care fac parte cele două cărţi mai cuprinde încă şase titluri care vor fi lansate în 2020
 
Cele două volume recent lansate fac parte dintr-un proiect editorial ambițios dedicat gastronomiei care mai cuprinde tipărirea a încă șase titluri de restituiri gastronomice care se află deja în tipar și care vor fi lansate în ianuarie 2020. Celelalte volume aflate în lucru sunt:

• Mihail Kogălniceanu & Kostache Negruzi – 200 de rețete cercate și alte trebi gospodărești (1841) cu o prefață a lui Mihai Kogălniceanu
• Maria Maurer – Carte de Bucate (1849), ediție transliterată și îngrijită de Simona Lazăr
• Constantin Bacalbașa – Bucate interbelice, ediție îngrijită de Simona Lazăr
• J. C. Hințescu – Bucătăreasa Națională (1874), reeditare în premieră, prima carte de bucate în limba română din Ardeal, ediție îngrijită de Simona Lazăr
• Antologie de texte esențiale pentru istoria Gastronomiei Românești, de Cristina Elena Andrei
• Christ Ionnin Bucătăria Română (1863) ediția a III-a completată și adăugită, ediție îngrijită de Simona Lazăr

Sursă foto: vinul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii