Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi hram la Mănăstirea Dervent din județul Constanța

ro

14 Sep, 2020 06:11 3032 Marime text
  • Biserica Ortodoxă cinstește, astăzi, Înălţarea Sfintei Cruci.

La 14 septembrie Biserica Ortodoxă cinstește Înălţarea Sfintei Cruci.
 
Cu acest prilej astăzi, de la ora 09.30, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri, conform unui comunicat al Arhipepiscopiei.

Apoi, de la ora 12.00, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire mică a apei.
Sărbătoarea amintește de două momente importante din istoria Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie.
 
Evenimentul a fost prilejuit de rezultatele campaniei arheologice de găsire a lemnului Sfintei Cruci, campanie coordonată de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.

Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război la cucerirea Ierusalimului din anul 615.

La început, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut un caracter local, dar până în secolul al XI-lea s-a generalizat în întreaga Biserică.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este zi de post deoarece amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului, precum și de purtarea spirituală a crucii, ca jertfă, de către fiecare credincios.

Sursa foto: Facebook/Manastirea Dervent
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii